Of, baia. O incapere de obicei atat de mica, cu atat de multe functii importante si care ar trebui sa gazduiasca si o multime de produse necesare igienei si ingrijirii intregii familii. Ca sa nu mai spun ca in majoritatea caselor, in baie trebuie gasit un loc si pentru masina de spalat haine si pentru cosul de rufe. In casele mai nou construite, unele bai pot avea dimensiuni ceva mai generoase. Dar, in majoritatea locuintelor din Romania, baile sunt niste incaperi minuscule.
Casa noastra a fost construita cu doua bai. Ironia face ca baia de la etaj, ceva mai mare, sa fie nefolosita pentru ca ne este oarecum peste mana sa ajungem acolo. De aceea, baia de la parter, desi mai mica, este cea folosita de intreaga familie. Asta inseamna ca este locul in care trebuie sa fie depozitate toate produsele de ingrijire personala, cateva prosoape, jucarii, scaunele pentru copii, reductor, olita s.a.m.d.
Cand baia este mica, spatiul de depozitare trebuie bine gandit, astfel incat sa fie eficientizat fiecare loc care ar ramane altfel nefolosit. In imaginile de mai jos, pe care le-am strans ca inspiratie, puteti vedea cateva idei ingenioase si practice. cand analizati propria baie, fiti atenti la urmatoarele zone:

1. Zona de sub chiuveta – o masca simpla poate gazdui detergenti si obiecte de curatenie necesare in intreaga casa.
2. Oglinda de la baie – in comert gasiti acum o multime de tipuri de oglinzi (va puteti face o idee despre oferte aici) si puteti gasi si cu dulapior inclus, dar puteti si sa construiti dulapioare in jurul oglinzii, pentru a eficientiza spatiul de deasupra chiuvetei si pentru a putea avea la indemana toate acele maruntisuri necesare ingrijirii zilnice, lucruri care lasate la vedere aglomereaza spatiul si dau senzatia de dezordine.
IMPORTANT! In jurul oglinzii, dar nu numai, iluminati bine baia. Baile au rareori geamuri mari, deci sunt incaperi intunecate.Iar cand va vorbesc de iluminare, nu ma gandesc doar la a va vedea voi mai bine in oglinda, ci pentru a avea acces in zonele de depozitare pe care le construiti aici, sa vedeti clar ceea ce aveti chiar si in spatele dulapului. Daca va ingrijoreaza costurile, apelati la becuri led ca acestea, care sunt si economice pe termen lung.
3. Zona WC-ului – puteti construi o masca fie in jurul rezervorului wc-ului, fie pe peretele de deasupra.
4. Peretele de langa chiuveta – poate fi un loc ideal pentru mai multe rafturi de depozitare.
5. Peretele de langa vana/dus – fie ca puneti rafturi deasupra vanii, fie micsorati spatiul dedicat vanii prin achizitionarea unei vani mai mici sau instalarea unei cabine de dus, puteti obtine un spatiu generos pentru un dulap sau rafturi zidite.
6 Usa – nu neglijati din zona usii de la baie. Instalati pe usa cuiere sau saculeti de panza de depozitare, iar deasupra puteti prinde o polita simpla, ideala pentru depozitarea lucrurilor pe care le folositi mai rar.

Sfatul meu este ca daca reusiti sa identificati un loc unde sa construiti un dulapior sau o etajera, folositi acest spatiu pana in tavan, apeland atat la etajere cat si la sertare. Iar daca nu puteti instala sertare (din lipsa de spatiu sau fonduri reduse), le puteti inlocui cu succes cu cosulete asezate pe polite simple.