10 ustensile de baza in bucataria mea (care nu sunt electronice)

  1. Cutitul
    Desi am un set de cutite, consider ca minim unul este obligatoriu in bucatarie. Un cutit bun, care taie impecabil si pe care sa il tin confortabil in mana. Am avut multe cutite, dar nu pot lucra la fel de bine cu oricare. Am un cutit al bucatarului care este de baza pentru mine si pe care pot sa il tin in perfect echilibru in mana.  Il am deja de peste 10 ani si il tin mereu bine ascutit cu un ascutitor de cutite, fiind una din primele investitii pe care le-as face pentru cineva care isi doreste sa gateasca.
  2. Lingura de lemn
    Am doua linguri de lemn de dimensiuni diferite (una micuta si una pentru oala mare de mancare) pe care le folosesc aproape zilnic. Sarmanele poarta urmele utilizarii indelungate si desi alaturi de ele am altele noi si frumoase, tot pe ele le prefer.
    Acum cateva saptamani, am citit un articol simpatic despre lingurile de lemn si despre cum ne atasam de ele – chiar fara sa ane daam seama! Material natural, lemnul se adapteaza mainii noastre. In timp, lingura de lemn se toceste pe partile unde este cel mai frecvent utilizata si astfel se adapteaza perfect mainii noastre, stilului nostru de a amesteca in oala. De aceea, o lingura noua (sau care nu e a noastra) ne pare straina in mana si imediat sesizam ca este diferita.
  3. Tigaia de fonta
    Tigaia de fonta este o investitie pe viata. Daca o ingrijiti, o tigaie de fonta poate fi lasata si mosteniere nepotilor! Am mai multe tigai de fonta acum, dar daca e sa aleg una ar fi cea de 24 cm, cu margini putin mai inalte si cioc. Neaparat cu maner tot de fonta, pentru aa o putea folosi si in cuptor.
  4. Tocator solid de lemn
    Desi avem la dispozitie o multime de variante, un tocator bun de lemn este o investitie sigura pe termen lung. Lemnul se curata bine, are proprietati antibacteriene si greutatea lui il tine pe loc si te ajuta sa lucrezi in siguranta. 

    10 ustensile de baza in bucataria mea (care nu sunt electronice)
  5. Telul
    Fie ca il folosesti pentru prajituri, creme sau sa bati o omleta sau o vinegreta, telul nu ar trebui sa iti lipseasca din bucatarie. Alege unul metalic, rezistent si usor de spalat. Alege o dimensiune potrivita mainii tale, astfel incat sa te simti confortabil cand il folosesti. 
  6. Accesoriile de masurare
    Nu este mereu nevoie de un cantar pentru a masura rapid diferite cantitati de mancare. Am un set de linguri cu ajutorul carora pot masura ingredientele mici sau condimentele si o cana gradata care mi-a fost mereu foarte utila.
  7. Tava de chec
    Care nu este utila doaar pentru a coace chec, ci si paine sau cozonac. 
  1. Oala de supa
    Urmatoarele 3 pozitii sunt ocupate de produse pe care le-am primit de la mama cand am plecat de acasa. Au trecut 20 de ani de atunci si inca le folosesc si mai au viata lunga!
    Oala mare de supa, o oala de 10l, de inox, cu capac solid si cu fund dublu. Toate supele, zeama de oase, raciturile si cate si mai cate au fost fierte in ea. 
  1. Oala de inox de fiert pe aburi
    Formata din doua oale care sunt puse una peste alta, oala de fiert pe abur imi este un ajutor nepretuit in bucataarie de foarte multi ani. 
  1. Setul de yena
    Unul din cadourile cu care am plecat de acasa, setul de vase yena (tava + capac) imi este si astazi una din ajutoarele de baza in bucatarie. Mi se pare foarte usor sa pregatesc fripturile astfel, stiind ca vor iesi mereu suculente si aromate.