Sa nu credeti ca sunt vreun mare mester. Desi privesc cu admiratie si invidie doamnele din filmuletele de pe youtube care isi fac mobilier din paleti vechi, eu momentan ma multumesc ca stiu sa tin o surubelnita in mana si sa bat un cui.
Totusi, pentru ca locuiesc la casa, pentru ca sunt deseori singura si pentru ca exista sigur o lege a lui Murphy care spune ca lucrurile se vor defecta de obicei noaptea si cand sunt singura, imi place sa stiu ca pot repara macar urgentele. Ca pot schimba o butelie, ca pot strange un surub, ca pot repara o teava sparta etc.
Asa ca am o mica trusa de scule la indemana, cu care ma descurc pana in momentul in care pot sosi ajutoare.
1. Ruleta de masurat
Este esentiala cam la orice: fie ca trebuie sa masuram spatiul disponibil pentru a reloca o piesa de mobilier, fie ca vrem sa cumparam ceva nou, ca trebuie luate galerii, perdele, covoare sau cumparata o bucata de teava potrivita, pentru toate e necesara ruleta.
2. Surubelnite
La capitolul asta aproape ca nici nu mai are treaba cu reparatii casnice. De cand am copii, surubelnita este un must-have in arsenalul meu de mama-buna. Surubelnite miiiiici, potrivite pentru a desface jucariile si pentru a schimba bateriile.
Apoi, in era mobilierului luat la cutie, surubelnitele sunt esentiale pentru a monta orice piesa de mobilier. Daca luati ceva mare (de exemplu, noi am luat mobila de bucatarie), va recomand sa aveti o surubelnita electrica la indemana.
3. Set de patente
De diferite marimi, utile atat pentru a strange/desface suruburi, a strange sarma sau fire s.a.m.d. Cele cu varf ascutit s-au dovedit utile si in reparat jucarii marunte.
4. Set de ciocane (+topor)
Pentru batut cuie, reparat sau fixat, disclocat ceva blocat, niciodata nu se stie cand aveti nevoie de un ciocan.
In curte eu mai am nevoie ocazional si de un mic topor.
5. Cheia franceza
In primul rand pentru schimbatul buteliei. Apoi peste tot pe unde nu imi ajunge un patent sau unde am nevoie de folosirea celor doua simultan – ca de exemplu la schimbarea unei baterii si strangerea tevilor.
6. Set de inbus-uri si chei
Acestea sunt din nou utile cand aveti mobilier (de) asamblat, biciclete, trotinete si chiar si la unele jucarii. . Dar sunt utile si la geamuri sau la aerisirea caloriferelor.
7. Masina de gaurit
Aceasta nu o am efectiv in trusa personala, dar am imprumutat-o de cateva ori pentru a da gauri pentru agatatoare fixate pe perete sau galeriile pentru perdele. Planific sa facem o astfel de achizitie in viitor.
8. Aparat de capsat
Util pentru diferite proiecte pe langa casa. De exemplu, noi o folosim acum pentru a izola pentru iarna casuta de lemn a copiilor.
9. Pistol de lipit
Usor de utilizat, acesta s-a dovedit extrem de util de la proiecte DIY, la fixat diferite lucruri si pana la mici reparatii.
10. Echipament de protectie
In functie de proiectul pe care il faceti, este bine sa va protejati de riscul de accidente. Fie ca vorbim de manusi, ochelari de plastic, un sort/ o salopeta sau chiar si un extinctor, este bine sa va protejati de eventuale accidente.