Cred ca nici nu mai e nevoie sa va spun ca imi petrec cea mai mare vreme din zi in bucatarie. Dupa traditionalul pune masa, strange masa, asezonata cu nesfarsitele gustari de peste zi ale Nataliei, acesta este locul cu cea mai intensa activitate din casa. Deci cel care necesita cea mai multa curatenie si atentie.
Intr-o bucatarie mica unde se gateste – fie si o data pe zi – lucrurile pot scapa usor de sub control.
Si sa nu credeti ca eu sunt vreo zana care cu o unduire a baghetei are prin magie bucataria curata. Nu, nu. Lucrurile o iau razna si la mine. Poate de cateva ori pe zi. Dar sunt cativa pasi pe care ii respect pentru a imblanzi bestia.
1. Spal vasele de cateva ori pe zi. De obicei dupa fiecare gatit, de cele mai multe ori in paralel cu gatitul, in orice clipa libera. Mi se pare esential acest pas pentru ca vasele murdare aglomereaza chiuveta si apoi se intind pe tot blatul si acapareaza spatiul de lucru.
2. Mentin blatul/spatiul de lucru curat si ordonat. Pe el tin ingredientele cele mai uzuale (ulei, sare) si este locul cel mai des si intens sters din toata casa. Il curat inainte sa ma apuc de gatit si dupa ce termin. Mi se pare foarte important sa am spatiul de lucru liber si curat pentru a ma putea desfasura dupa cum cere reteta.
3. Sterg pe jos sau aspir zilnic in bucatarie. Sincer ar fi imposibil altfel. Natalia imprastie mancarea, face firmituri oriunde merge si la astea se adauga cele care pica invariabil de pe masa de lucru.
4. Sterg imediat petele. Pentru ca mai apoi devin lipicioase si indaratnice si imi blestem zilele pana le curat.
5. Folosesc un covoras in dreptul zonei de lucru. Fie el textil, fie din acela de guma. Se gasesc acum in comert sute de modele, aveti de unde alege si va garantez ca dupa o zi de lucru imi veti multumi: e suficient sa il ridicati sa vedeti cata mizerie a strans 🙂
6. Schimb zilnic prosopul de bucatarie. Uneori si de mai multe ori pe zi.
Cat eram gravida foloseam sortul de bucatarie pentru ca mi se murdarea burta imediat ;)) si sortul inlocuia prosopul.
7. Curat bine chiuveta si uscatorul de vase. Am o sita pe scurgere si zilnic sau o data la doua zile pun 2-3 litri de apa clocotita in scurgere. Cam o data pe luna bag soda caustica in scurgere.
Nu bagati produsele din comert de curatare pentru ca, la utilizare indelungata, infunda iremediabil scurgerea. Va spun eu, Stan patitul. Cea mai buna e apa clocototita si soda!
8. Golesc gunoiul din bucatarie. Zilnic. Punct. 🙂
9. Fac ordine in frigider. Golesc eventualele resturi sau mancaruri expirate, rearanjez mancarea.
10. Incerc sa las totul in ordine seara. Oricat de greu mi se pare de multe ori sa ma mobilizez seara, imi place sa le pun toate in ordine pentru ca simt ca incep dimineata mai frumos asa.
Si ca sa imi asigur rasfatul suprem, imi pregatesc si cafeaua, astfel incat dimineata sa fie suficient sa dau drumul la aragaz.
!!! Nu e nevoie de o bucatarie moderna si/sau spatioasa pentru a avea o bucatarie curata si ordonata. Oricat de mica, oricat de veche, o bucatarie poate sa fie inima caminului. Inima curata 🙂
sursa foto Pinterest
Procedez fix ca si tine, cu exceptia covorasului ( nu suport covorasele, sunt o impiedicata ) 🙂 si a sodei, eu folosesc otet. Si pentru dezinfectare si pentru tot 🙂
Si mai am cateva obsesii, de ex. schimb zilnic buretelul pentru vase, iau firma proprie de la kaufland, din alea micute, altfel ar cam iesi scump…
Ah, si iti recomand cu drag o masina de spalat vase, e o investitie de nepretuit! E o mare diferenta sa speli doar cateva cratite sau gramezi de farfurii 🙂 Iar pentru noi e si mai ieftin, mai putina apa consumata, mai putina energie electrica etc 🙂
Imi plac articolele astea, keep up the good work! 🙂
Carmen eu am folosit otet, dar in zadar. Nu a facut fata on the long run. Puneam cu bicarbonat, "fierbea ca produsele de curatare din comert, dar la casa se pare ca e mai tricky cu canalizarea 🙁
Masina de spalat vase vom lua cand schimb mobila din bucatarie. Momentan nu as avea efectiv unde sa o pun 🙁
Oh, da, canalizarea de la case, atatea batai de cap am avut pana am inlocuit-o pe cea veche :((
La noi s-au dovedit a fi prea "mici" tevile?!
Stii ce am facut eu ca sa incapa masina? 🙂 Am inlaturat un corp exact de langa chiuveta, mai putin spatiu de depozitare dar oh Doamne, ce binecuvantare 🙂
Daca nu ai bucataria curata, nu ai cum sa te descurci, mai ales daca nu ai cine stie ce penthouse cu bucatarie cat o curte. In 10 metri patrati, singura solutie este sa tii mereu ordine.
1 – Cum spunea si Carmen: masina de spalat vase. Astept sa refaci lista asta dupa ce o o cumperi. :))
5 – Si eu sunt impedicata, asa ca am lasat covorasul doar la iesirea din bucatarie spre curte. Explicabil, zic eu. 🙂
6. Prosoapele de bucatarie aduna o gramada de microbi, asa ca le-am inlocuit cu prosoape din hartie. Am renuntat astfel la o sursa de microbi.
7. Pentru ca am masina de spalat vase, am renuntat la chiuveta clasica insotita de scurgator si am castigat spatiu pe blatul de bucatarie. Maaare castig, as spune, mai ales ca a trebuit sa gasesc loc pentru diferite aparate pe care le folosesc mereu: cuptor de paine, prajitor, robot.
Sper sa iti iei curand masina de spalat vase. Merita sa sacrifici un corp de dulap pentru asta, mai ales ca astfel esti fortata sa mai scazi din numarul obiectelor depozitate. Asta este un alt castig. Trust me!
Succes!
Gabi probabil voi lua o masina, dar in nici intr-un caz nu am unde sa o bag in bucatarie 🙂 Momentan am un singur dulap de vase, daca bag masina raman fara vase :)))
Eu nu ma descurc cu prosoape de hartie. De cate ori am nevoie sa ma sterg pe maini dupa ce spal ceva – prefer cele textile, sunt maisolide, nu se rup pe maini. AAm de hartie ptr treburi "murdare" – sa sterg cand vars ceva, dar ptr sters pe maini cand lucru le prefer pe cele textile.
Adevarat,ma regasesc in ce spui referitor la curatenie,mai putin covorasul :). Referitor la masina de spalat vase,nu cred ca as avea rabdare sa astept 2 ore sa-mi spele masina exact vasul care imi trebuie atunci cand gatesc,desi stiu ca se face mare economie la apa. Si da, adevarat, servetele textile sunt muuult mai practice cand esti vitezomana(!) in bucatarie !
Foarte interesanta ideea cu soda caustica. Dar sotul meu mi-a zis ca ar afecta tevile pentru ca are nu stiu ce actiune coroziva. Nu face rau la tevile astea de plastic? Am in vedere pe termen lung?
Dindina, folosesc rar soda si doar in cazurile extreme. Pentru intretinere folosesc apa cu otet si bicarbonat, dar cand se infunda rau, apelez la soda.
Eu mai stiam de sare de lamaie, ca fiind un bun detartrant/desfundator. Ai ceva experienta cu sarea?
nu, cu sarea de lamaie nu am nici o experienta