Casele noastre sunt cel mai costisitor bun pasiv pe care il avem. Mai exact, acestea necesita cheltuieli constante si nu produc nimic. De la facturile lunare si pana la intretinere si reparatii.
E interesant cum, majoritatea oamenilor – inclusiv eu – considera ca masina este cea mai costisitoare. Sunt atenti la consum si par sa nu fie la fel de atenti cu locul care “inghite” cei mai multi bani: casa.
Facturile sunt incarcate fie iarna, fie vara. Iarna cu incalzirea, vara cu racirea. Apoi mai sunt si o sumedenie de consumatori “vampiri”, de care nu suntem constienti si care ne incarca facturile lunare de energie.
Iata cateva idei pentru a eficientiza consumul si pentru a scadea facturile acestea lunare, indiferent de sezon.
1. Atentie la geamuri
Ele sunt zonele cu cele mai mari pierderi de energie, indiferent de sezon: iarna pentru frig, vara pentru caldura. Izolatia buna e esentiala, la fel ca si calitatea geamurilor. Totusi acestea sunt investitii mari, pe care nu mereu le puteti face. Dar va puteti folosi si de mici schimbari care sa aduca mari beneficii: draperii groase, jaluzele speciale, folii speciale de geam, benzi izolatoare s.am.d.
2. Asigurati-va ca intretineti si curatati sistemele de incalzire si de racire
Daca aveti centrale (pe lemne, peleti etc) trebuie sa le curatati in profuzime de depuneri si sa curatati hornul. Dar nu uitati nici de tevile din casa. De exemplu, depunerile de pe tevi poate duce la scaderea randamentului (si cresterea costurilor) sau chiar la probleme efective de functionare a sistemului de incalzire (indiferent de modul in care va incalziti). Depunerile de pe tevi, imbinari, de pe vane cu 3 cai sau din radiatoare, pot afecta toate randamentul. Asadar, pe langa aerisire, e indicat si sa curatati centrala si instalatiile cu solutii speciale.
3. Scadeti cu cateva grade temperatura
Scaderea cu 1-2-3 grade a temperaturii se poate reflecta in mod serios pe factura si cel mai probabil nici nu veti sesiza schimbarea in casa.
Testati cu termostatul boilerului si scadeti cate putin temperatura pana ajungeti la temperatura ideala pentru voi. Nu are sens sa incalziti apa pana la o temperatura la care nici nu o folositi!
(Procedati la fel si cu cresterea temperaturii la aerul conditionat vara).
4. Alegeti electrocasnice eficiente
Cautati-le pe cele care au certificarea Energy Star.
5. Alege termostate inteligente, programabile si lumini pe senzori
Termostatele inteligente pot fi programate pentru a ajusta temperatura in functie de programul vostru. De exemplu, noi setam termostatul la o temperatura de “intretinere” cand nu suntem acasa si sa creasca temperatura inainte sa ajungem acasa. La fel, noaptea scade temperatura in living si termostatul e programat sa creasca temperatura cu o ora inainte sa ne trezim.
Acelasi principiu se aplica si la luminile pe senzori, care se sting cand nu e nimeni in preajma.
6. Scoateti din priza electrocasnicele pe care nu le folositi
Acestea consuma energie si cand nu functioneaza, deci nu exista nici un motiv sa fie mereu in priza.
7. Cumparati un cap de dus cu consum redus de apa
8. Schimba becurile din casa cu unele LED (atentie doar sa nu le alegeti pe cele cu lumina albastra)
9. Curatati si schimbati filtre, ca de exemplu cel de la aerul conditionat.
10. Foloseste metode de racorire mai naturale: deschide geamurile (cand afara e racoare) pentru a crea o ventilare naturala a casei, planteaza verdeata in fata geamurilor, trage draperiile cand bate soarele si incearca sa folosesti cuptorul, masina de spalat vase si haine cand e mai racoare afara, sa nu concureze cu aerul conditionat.