10 plante perfecte pentru baie
Cand incepi amenajarea baii, te sfatuiesc sa iei in calcul si putin loc pentru plante!
Si nu ma refer la cele sintetice, ci la plante vii, care sa iti inveseleasca baia. O planta frumoasa, sanatoasa, verde, schimba complet energia oricarei incaperi.
Iar daca te-ai decis sa adaugi o planta in baie, este bine sa cunosti cateva din soiurile care nu doar ca se simt bine la umezeala, dar care pot trai si cu putina lumina.

Ce trebuie sa iei in considerare cand alegi o planta pentru baie

  1. Sa fie o planta care iubeste umezeala
    Nu toate plantele apreciaza un mediu umed, iar daca vrei ca planta pe care o alegi sa ramana sanatoasa in baie, este important sa iei in calcul acest factor.
  2. Sa fie o planta care rezista la schimbarile (bruste) de temperatura
    Baia poate fi incaperea din casa unde apar cele mai bruste schimbari de temperatura. Indiferent de sursa de caldura pe care o folositi – fie ca sunteti racordati la un sistem centralizat, aveti o centrala vaillant sau faceti focul in mod traditional, temperatura din baie rar va putea fi mentinuta la acelasi nivel. De la dusul lung si fierbinte, care umple baia de aburi calzi si ridica temperatura, pana la geamul deschis larg dupa aceea pentru aerisire in lunile de iarna, in baie puteti avea in decurs de cateva minute temperaturi complet diferite.
  3. Lumina scazuta
    Lumina scazuta din baie poate ridica probleme si celor mai rezistente plante. Desi plantele din lista de mai jos se simt bine la o lumina mai scazuta, in functie de orientarea geamului si de anotimp, e posibil sa mai fie nevoie sa le mutati.

10 plante perfecte pentru baie

  • Crinul Pacii (Spathiphyllum wallisii)
    Crinul Pacii este o floare care are abilitatea de a absorbi umiditatea prin frunze. Prin urmare, ea se poate dezvolta perfect intr-un mediu cu umiditate ridicata. In plus, are nevoie de putina lumina si are si capacitatea de a purifica aerul.

  • Limba Soacrei (Sansevieria trifasciata)
    O planta populara si rezistenta, Limba Soacrei este ideala pentru baie datorita faptului ca iubeste umiditatea ridicata si se dezvolta chiar si in conditii de lumina scazuta. In plus, are si ea capacitatea de a curata aerul de toxine.
  • Palmierul Smarald sau Planta Zuzu (Zamioculcas zamiifolia)
    Zamioculcas este o planta care a aparut mai recent in casele noastre, dar devine tot mai populara pentru ca este foarte frumoasa, cu frunze de un verde intens, dar si pentru ca este atat de usor de intretinut.
    Aceasta planta eleganta rezista la umiditate ridicata, la lumina putina, dar si la schimbari bruste de temperatura.
  • Iedera dracului sau Pothos (Epipremnum aureum)
    Aceasta este una din florile mele favorite si mi se paare aproape imposibil de omorat. Rezista in aproape orice conditii, supravietuieste cand uiti sa o uzi, nu ii trebuie lumina multa si cu toate acestea, se poate dezvolta intr-o planta bogata si incantatoare. Este ideala ca planta curgatoare, dar o puteti tunde si sa aveti un ghiveci stufos.
  • Dracena (Dracaena fragrans)
    O alta planta populara si la noi, Dracena, iubeste mai ales un mediu umed, prin urmare baia este locul ideal pentru ea. Desi supravietuieste si cu putina lumina, Dracena se va simti mai bine in bai ceva mai luminoase.
  • Iedera (Hedera helix)
    Iedera iubeste mediul umed din baie si prefera locurile unde nu ajung la ea razele directe ale soarelui. In plus, este una dintre plantele care purifica aerul. Totusi, este posibil ca iedera sa nu se simta bine in caldura excesiva.
  • Orhideele
    Orhideele vin din padurea tropicala, prin urmare mediul umed si calduros din baie este tocmai potrivit pentru ele. Asezati-le in apropierea geamului, pentru ca au nevoie de lumina si iubesc aerul proaspat.
  • Aloe vera
    O planta frumoasa si utila, Aloe vera este o suculenta careia umiditatea din baie ii va fi suficienta pentru o dezvoltare sanatoasa.
  • Azaleea (Rhododendron spp)ile
    Daca iubiti florile si vreti sa aveti o baie plina de culoare, sigur veti aprecia o azalee inflorita in baia voastra. Azaleea se simte cel mai bine intr-un mediu calduros si umed.
  • Feriga sabie (Nephrolepis exaltata)
    Feriga se dezvolta cel mai bine intr-un mediu umed si cald. Are capacitatea de a absorbi umiditatea din aer, dar daca o tineti intr-un mediu prea uscat, trebuie sa va asigurati ca o pulverizati ocazional cu apa.

Citeste si despre plantele de interior care ofera cea mai buna calitate a aerului – aici.