Noi ne-am sterilizat majoritatea animalelor pe care le-am avut in decursul timpului, caini sau pisici, tinuti in casa sau in curte. Pentru prima data am facut aceasta operatie cu 15 ani in urma, pe un superb exemplar de caniche alb, cu pedigree si parinti campioni europeni. Pe vremea aia, ideea de sterilizare nu era la fel de comuna ca azi si costa destul de mult. In parcul in care scoteam cainele la plimbare, lumea ma considera cel putin sadica si ma acuzau ca am chinuit animalul. Dar eu stiam ca am facut asta pentru a-i asigura o viata mai sanatoasa cainelui meu si stiind ca nu doresc pui de la el, nici cu pedigree (prin monta controlata) si mai ales nu accidentali, o alta posibila generatie de caini vagabonzi. In plus, operatia chiar a fost usoara si recuperarea rapida. Si in anii ce au urmat, am ingrijit atat caini, cat si pisici proaspat sterilizate, masculi (unde incizia e foarte mica), dar si femele. Toti se refac repede, tehnica avansat mult. Primul caini l-am sterilizat pe bani multi la cabinetul unui doctor universitar, iar cand – dupa cativa ani – am mai sterilizat un caine mascul, de data aceasta printr-un ONG cu tineri doctori voluntari, am ramas uluita de cat de mult a avansat tehnica si cat de usor isi pot reveni acum animalele. Deci, cand va programati la cabinet pentru microcipare, asigurati-va sa vorbiti si de sterilizare cu medicul vostru veterinar.
Revenind, daca aveti dubii si va este teama sa va supuneti animalul indragit unei interventii chirurgicale, iata cateva motive sa o faceti.
1.Femele vor trai mai mult
Situatia cea mai complicata apare la femelele care nu au fost sterilizate dar nici nu au pui. Ele pot suferi de infectii uterine (cititi mai multe despre piometru aici) si de cancere de san, iar sterilizarea este metoda cea mai sigura pentru a le proteja sanatatea.
2. Nu mai ai batai de cap cu caldurile
Animalele nesterilizate vor intra in calduri si va deveni foarte dificil sa le controlezi comportamentul in aceasta perioada. Masculii nu pot rezista unei femele in calduri, deseori fug de acasa, nu mai asculta de stapani etc. Femelele isi modifica si ele comportamentul, vor picura sange si deseori vor urina peste tot (si in casa) pentru a trimite semnale masculilor.
3. Nu mai apar pui nedoriti
Subiectul acesta este foarte sensibil. Majoritatea dintre noi ne emotionam la vederea unor pui dragalasi si pare o cruzime, dar realitatea este ca in mediul urban ei deseori devin animale abandonate, iar in mediul rural persista inca obiceiul de a ineca sau arunca in camp punga cu puii nou fatati. Chiar daca vi se intampla voua, iubitori de animale, veti fi pusi intr-o situatie dificila, incercand sa gasiti stapani iubitori puilor. Si nu puteti repeta asta ori de cate ori va intra in calduri animalul.
4. Masculii vor fi mai sanatosi si mai ascultatori
Sterilizarea il va feri pe animalul vostru de cancer testicular si, in plus, nu va mai duce la probleme de comportament din perioada caldurilor, ei fiind astfel mai ascultatori si mai putin agresivi.
5. Sterilizarea NU duce la ingrasare
Nici unul din animalele mele nu s-a ingrasat dupa sterilizare. Este o scuza invechita si care nu are nicio baza! Lipsa miscarii si o alimentatie nesanatoasa va duce la ingrasarea animalului.
6. Nu mai risti sa se piarda animalul
In perioada de calduri, cainii risca sa se piarda pentru ca nu mai asculta de comenzile stapanului daca simt mirosul unui posibil partener. Pisicile deseori dispar in aceasta perioada si unele nu se mai intorc niciodata.
7. Nu se mai transmit bolile genetice
Exista numeroase animale cu diverse probleme de sanatate genetice si este mai bine ca ele sa nu fie transmise mai departe altor generatii de animale.
8. Nu cauzeaza probleme de dezvoltare
Dimpotriva, sterilizarea s-a dovedit mai benefica inainte de instalarea primului ciclu. In plus, animalele tinere se vor reface mai repede.
9. Este varianta mai economica
Nu numai ca puteti sa sterilizati animalul acum prin diverse programe ale organizatiilor pentru animale, dar chiar si daca alegeti sa o faceti intr-un cabinet veterinar cu preturi mari, tot veti iesi mai economic pe termen lung decat sa ingrijiti periodic cuiburi de pui.
10. Este datoria noastra, ca iubitori de animale
Suprapopulare, animalele abandonate, puii aruncati in punga la gunoi….toate sunt responsabilitatea noastra. Poate veti zice ca nu ati face rau niciodata unui animal. Dar de unde stiti ca pisicutii aruncati la tomberon nu sunt rezultatul noptii in care motanul vostru nu a venit acasa? Nu i-ati aruncat cu mana voastra, dar asta nu va face mai putin responsabili.