Am incercat adeseori sa explic de ce AP ofera mai degraba independenta si de ce educatia este mai usoara si mai fireasca astfel, dar nu am reusit de fiecare data. De aceea am simtit nevoia sa traduc acest articol scris de Dr. Sears.
(am incercat o traducere cat mai buna, din pacate resimt acut lipsa de exercitiu)
1 AP dezvolta sensibilitatea reciproca
La cei sase ani ai sai Matthew vine la mine cu o cerere – “Tata cred ca stiu deja raspunsul, dar…”. Datorita faptului ca empatia si increderea dintre noi este atat de puternica, el stie cand sa se astepte la un “da” sau la un “nu”. Ma testeaza, dar stie raspunsul. Parintii si copiii conectati isi comunica cu usurinta sentimentele. Atunci cand esti conectat cu copilul tau ii poti citi limbajul trupului si sa ii directionezi corect comportamentul, iar copilul va putea sa iti citeasca dorintele si sa incerce sa le satisfaca. Dupa cum spunea un astfel de parinte: “Tot ce trebuie sa fac este sa ii transmit din priviri ca nu sunt de acord si el isi indreapta comportamentul.”
2. AP creeaza oameni carora le pasa
Generalul Norman Schwarzkopf a spus “Oamenii care nu plang ma sperie”. Multe dintre tragediile omenirii isi au punctul de pornire din insensibilitatea unui grup fata de problemele si drepturile unui alt grup. Una dintre mamele care a venit la mine a aranjat o intalnire intre mame practicante de AP si o supravietuitoare a Holocaustului. Comentand despre beneficiile sociale ale unei educatii sensibile, ea a concluzionat “Datorita unor astfel de copii, astfel de tragedii nu se vor mai petrece niciodata.”
3. AP organizeaza bebelusii
Pentru a intelege mai bine cum AP organizeaza comportamentul bebelusilor, ganditi-va la perioada de gestatia ca fiind una care dureaza 18 luni – 9 in uter si 9 afara.
In pantec, uterul asigura functionarea automata a organismului bebelusului. Nasterea intrerupe temporar aceasta organizare. AP asigura o trecere delicata si sensibila la lumea din exterior. Cand o mama isi poarta bebelusul, ritmul mersului ei il va linisti si ii va aminti de viata intrauterina. Cand un copil este in bratele mamei si ii aude bataile inimii, isi va aminti de acelasi sunet auzit si in uter. Cand un copil este intins pe pieptul mamei sau al tatalui va simti ritmul respiratiei.
Fiind tinut aproape si simtind caldura umana, bebelusul se va linisti si va invata sa isi controleze reflexele. O metoda de parenting bazata pe atingere indelungata si cu accentul pe confortul copilului il va ajuta pe acesta sa se organizeze. Bebelusul va sti unde apartine.
Nevoile sale pentru mancare, caldura, confort si stimulare primind raspunsuri previzibile, bebelusul crescut prin AP are un inceput psihologic mai bun.
Un studiu din 1993 facut de Virginia Tech a comparat obiceiurile de somn/trezire si ale ritmului cardiac la copii alaptati si la copii hraniti cu biberonul. Bebelusii alaptati au avut un ritm cardiac mai bun si un program mai bun de somn. Erau mult mai organizati. Cercetatorii au concluzionat: bebelusii care nu sunt alaptati sunt precum un pian dezacordat.
4. AP incurajeaza atentia tacuta
Atat studiile cat si experienta personala au demonstrat ca bebelusii crescuti conform metodei AP plang mult mai putin. Deci ce fac ei in timpul liber ramas?
Ei petrec majoritatea acestui timp intr-o stare de atentie tacuta. Cand nu dorm, bebelusii trec prin mai multe tipuri de comportament: plans, stare de somnolenta, stare alerta si agitate si stare de atentie tacuta. Bebelusii sunt foarte atenti la mediul lor inconjurator in aceasta ultima stare. Pentru ca nu plang si nu se agita ei isi conserva energia pentru a interactiona. Rezultatul este ca sunt bebelusi mult mai placuti. Iar atunci cand un parinte isi face timp sa raspunda copilului cand este intr-o astfel de stare, bebelusul este motivat sa ramana astfel mai mult timp.
5. AP incurajeaza increderea
Avand in grija propriul copil este o parte importanta a disciplinei. Copiii trebuie sa stie ca se pot bizui pe parinti, nu doar pentru a le satisfice nevoile, dar si pentru a ii mentine pe calea corecta. Autoritatea este vitala pentru educare si autoritatea trebuie sa se bazeze pe incredere. Este vital pentru bebelus sa aiba incredere ca va fi pastrat in siguranta. Un bebelus AP invata sa aiba incredere in persoana care este conectata cu el. Cand un bebelus are incredere ca mama sa ii va satisfice nevoile, tot la ea va privi pentru a-l ajuta sa se comporte.
6. AP incurajeaza independenta
Daca va intrebati daca AP va face ca bebelusul vostru sa devina dependent de voi, nu va faceti griji. AP incurajeaza de fapt raportul corect dintre dependenta si independenta. Pentru ca bebelusul AP are incredere in parinti sa-l ajute sa se simta in siguranta, el este mai curajos in a descoperi mediul inconjurator. De fapt studiile au aratat ca copiii crescuti cu metoda AP tind sa se adapteze mai usor la noi reguli de joaca si se joaca mai independent decat copiii crescuti altfel.
7. AP incurajeaza intimitatea
Copiii crescuti dupa metoda AP au o anumita lumina in privire. Sunt oameni care privesc atent la alti oameni. Par sa fie cu adevarat interesati de ceilalti. Imi place sa privesc in ochi acesti copii pentru ca sunt atat de atenti.
Motivul pentru care acesti copii te privesc direct in ochi este pentru ca, inca de la nastere, s-au simtit confortabil conectandu-se cu parintii si de aceea fac asta cu mare usurinta.
Ei nu fac un efort sa te priveasca, iar privirea lor nu te indeparteaza; dar nu este nici superficiala, tradand lipsa de interes. Este contactul vizual perfect pentru a se conecta cu oamenii si a le mentine interesul.
Pentru ca acesti copii cresc invatand sa se conecteze mai degraba cu oamenii decat cu lucrurile, ei isi pastreaza aceasta capacitate si la maturitate. In multe nopti l-am observat pe copilul nostru de doi ani cuibarindu-se in bratele mamei sale. Inca de la aceasta varsta frageda, Lauren isi insusea o importanta caracteristica – capacitatea de a simti pe cineva aproape.
8. AP construieste minti mai riguroase
Creierul in dezvoltare al unui nou-nascut este o retea complexa de neuroni. Din fiecare neuron pornesc filament delicate care se intind spre a se conecta cu altele si sa formeze conexiuni. Astfel dezvolta creierul capacitatea de asociere: obiceiuri, tipologii de actiune sau gandire, cu alte cuvinte – organizare. AP creaza un echilibru comportamental in copil care ii va organiza si dezvoltarea psihologica.
Pe scurt – AP ajuta creierul sa faca conexiunile corecte.
Un copil care nu se poate conecta de adulti risca si sa faca conexiuni neurologice dezorganizate. Acest copil risca sa aiba problem comportamentale, precum hiperactivitate, lipsa de concentrare si impulsivitate – simptomele unei “boli” in crestere printre copii (si mai nou si intre adulti) – ADHD.
Creierul se dezvolta mai puternic in primii trei ani decat in intreaga viata. Poate influenta aceasta dezvoltare modul in care copii sunt ingrijiti? Noi credem ca da si mai credem ca in curand studiile vor dovedi ca boli comportamentale la adulti ar putea fi prevenite printr-o mai buna organizare a conexiunilor cerebrale la bebelusi.
9. AP ajuta la disciplinarea copilului dificil
Acest tip de parenting da rezultate excelente mai ales la copii dificili. De multe ori parintii nu realizeaza pana la 3-4 ani ca au un copil ce necesita un altfel de tip de disciplina (de exemplu, un copil hiperactiv, un copil cu dezvoltare intarziata sau un copil cu un temperament dificil). Ajutandu-te sa modelezi comportamentul copilului tau si crescandu-ti sensibilitatea pentru nevoile copilului tau, AP iti asigura startul potrivit pentru a te ajuta sa ai finalul dorit.
Parintii AP au din start un avantaj in educarea copilului dificil pentru ca sunt deja sensibili la personalitatea copilului. Iar copilul raspunde mult mai usor parintelui.
Unul dintre motivele pentru care copii cu temperament dificil sunt greu de educat este pentru ca ei sunt dezorganizati. Asa cum am aratat mai sus, AP ajuta la organizare. De fapt, studiile comparand efectele pe termen lung ale AP (sau ale lipsei acestui tip de apropiere) afecteaza cel mai puternic capacitatea de adaptare (adica usurinta cu care comportamentul copilului poate fi redirectionat dupa dorinta parintelui).
Copiii care se adapteaza sunt mai bine pregatiti pentru circumstantele in continua schimbare ale vietii. Accepta sa fie corectati de altii si eventual sa se corecteze singuri. Unii copii se nasc precum piesele unui puzzle, iar AP va ajuta sa asezati toate piesele corect.
10. AP incurajeaza ascultarea
Adevarata recompensa a AP este ascultarea. Adica ascultarea atenta. Acest tip de parenting, pe langa faptul ca sensibilizeaza parintii la nevoile bebelusului, sensibilizeaza si copilul la dorintele parintilor.
Cel mai des aud parinti care se plang ca nu ii mai asculta copilul.
Urmand dezvoltarea fireasca de la dependenta la independenta si cautarea identitatii, copilul incepe sa-si asculte proprile ganduri. Cat de ascultator este copilul tau depinde de temperamentul sau (pe care nu il poti controla) si de legatura dintre parinte-copil, ceea ce poti influenta. Pentru ca sunteti conectati, copilul va fi mult mai deschis sa accepte redirectionari si sa te asculte. Copilul AP are incredere ca mama lui stie cel mai bine si nu doreste decat sa ii faca pe plac.
Cred ca prea multa lume are prea multe de spus. De cand am nascut am primit o tona de sfaturi de care sincera sa fiu, n-aveam nevoie. Plus ca internetul e plin de informatii contradictori, la fel si tona de literatura pe tema cresterii copilului. Iarasi, tind sa n-am incredere in extreme. Zic. Vorba americanilor "each to his own".
Ada, ap tocmai despre asta e – fiecare mama sa-si asculte instinctul si sa lase deoparte atatea sfaturi si norme sociale (de genul copilul trebuie dresat sa doarma la anumite ore, sa manance dupa program fix etc). Ma indoiesc ca instintul unei mame ii spune sa lase copilul sa urle 20 de minute in patut, doar sa il poata adormi.
Articolul este foate interesant, desi eu nu stiu prea multe despre acest AP si cum functioneaza el :))
Interesant ce spune articolul si sunt de acord in mare parte,dar cum ramane cu copiii care nu au putut fi alaptati(eu de la 6 sapt nu am mai avut lapte,nu ca nu as fi vrut)si doarme foarte bine in patutul lui toata noaptea,la noi nu adoarme.La ei ce reguli se aplica?
Daniela AP nu este despre reguli stricte. Daca copilul doarme mai bine singur, e foarte bine. Aici vorbim sa facem asa cum se simte mai bine copilul.
Cred ca articolul ar trebui citit (si inteles) de cei ce aleg sa lase copilul sa planga cu zecile de minute singur in patut doar sa il "dreseze" sa adoarma singur.