10 metode eficiente energetic pentru a mentine casa racoroasa in lunile de vara
In zilele calduroase de vara incercam sa gasim un refugiu in casele noastre. Dar cu cat temperaturile sunt mai ridicate, cu atat trebuie sa ne gandim la solutii mai eficiente energetic pentru a rezista la caldura, mai ales ca nu ne dorim facturi ridicate la energie si in lunile de vara. 

10 metode eficiente energetic pentru a mentine casa racoroasa in lunile de vara

  1. Astupa gaurile sau zonele prin care aerul fierbinte poate intra in casa. Repara orice crapaturi sau spatii care pot sa apara la geamuri sau la usi, pe unde aerul cald intra in casa si iti va ingreuna efortul de a mentine o temperatura optima in casa.
  2. Daca stai la casa, asigura-te ca ai podul izolat. Acesta se poate incinge foarte tare si este important sa il izolezi suplimentar pentru a nu transmite caldura si in restul casei. O izolatie cu vata minerala poate fi o solutie eficienta atat pentru a mentine racoarea in lunile de vara, dar si pentru a nu permite casei sa se raceasca in lunile de iarna. 
  3. Geamurile sunt o sursa foarte mare de incalzire a casei in lunile de vara. Foloseste jaluzele sau draperii blackout pentru a le izola. Acestea pot reduce semnificativ puterea razelor solare si sa mentina un mediu mai racoros in casa. 
  4. Foloseste-te de natura pentru a crea umbra. Planteaza copaci, arbusti sau orice plante rezistente la soare si cu frunze bogate pentru a proteja geamurile si peretii casei. Chiar daca stai la bloc, poti gasi plante care sa iti ofere un plus de protectie in calea razelor de soare.
  5. Investeste in electrocasnice eficiente energetic. De exemplu, frigiderele mai vechi pot genera caldura in exces, incalzind casa. Cele de generatie mai noua sunt mai eficiente si se incalzesc mai putin, si deseori racesc si mai bine. 
  6. Inconjoara casa de vegetatie care sa permita o buna circulatie aerului. Plasarea strategica a copacilor si arbustilor poate sa ajute la racorire prin o ventilare mai eficienta a aerului.
    De asemenea, poti adauga casei structuri exterioare precum foisoare sau pergole, care izolate suplimentar cu vata bazaltica, vor oferi zone mai racoroase in preajma casei si un loc de relaxare in zilele de vara. 
  7. Schimba becurile! Poate sa para un detaliu minor, dar becurile incandescente emit destul de multa caldura. In plus, becurile cu LED vor fi si consumatori mai mici de energie electrica. 
  8. Alege variante eficiente pentru a gati. Chiar daca nu poti folosi un gratar, chiar si in casa poti gasi solutii rapide si eficiente de a gati, precum folosirea unui air fryer sau a unui multicooker. Acestea nu vor incalzi la fel de tare casa si te vor ajuta sa prepari rapid mancarea. 
  9. Izoleaza boilerul de apa calda. Daca ai un boiler – si mai ales daca este in casa si nu in o camera tehnica – este foarte important sa il izolezi. Nu doar ca vei eficientiza consumul, dar vei evita sa iti incalzesti inutil casa in lunile calduroase. 
  10. Ventilarea casei in timpul noptii
    Stiu ca spaima romanului e sa nu traga curent, dar geamuri si usi deschise strategic in timpul noptii, cand temperaturile sunt mai scazute, pot ajuta ca aerul sa circule prin case. Aerul fierbinte de peste zi poate fi inlocuit cu aerul mai racoros al noptii.

sursa imagine