Totusi asta nu inseamna ca meniul este batut in cuie si nu ma abat de la el. Fie apare un ingredient proaspat care trebuie gatit repede, fie imi e lene si vreu sa pregatesc ceva rapid sau pur si simplu apare ceva neprevazut.
De aceea pe langa lista de cumparaturi saptamanala, intocmita dupa meniul pe care mi-l aleg, am o lista de ingrediente care nu-mi lipsesc din casa.
Aceasta lista nu este intamplatoare, ci mai degraba s-a cristalizat in timp dupa obiceiurile noatre si felul meu de a gati. Asadar aceste ingrediente, cu o viata mai lunga de raft, sunt nelipsite din bucataria mea.
1. Paste
Aici e o categorie mai larga si o impart in spaghete, macaroane (de diferite forme), taitei lati si taitei de supa.
Pastele sunt mereu o solutie rapida de garnitura, iar taiteii nu pot lipsi dintr-o casa unde bucatareasa nu poate trai fara supa! 🙂
(aveti aici cateva retete cu paste)
2. Bulion (si/sau sos tomat)
Pentru sosuri si ciorbe, nu ma pot lipsi de el!
3. Orez
De diferite soiuri, este de asemenea o alternativa rapida de garnitura. Cu legume, ciuperci, cu papara, orezul are atatea fete incat nu poate fi niciodata plictisitor. O mana de orez poate fi adaugate si in ciorbe. Si sa nu uitam de orezul cu lapte! 🙂
(mai multe retete cu orez gasiti aici)
4. Malai
Nu e voie sa lipseasca! Ce te faci cand te trazneste pofta de mamaliga apriga cu lapte cu cacao? 🙂 Sau ai o frumusete de peste care se cere de urgenta prajit in ulei incins si nu se poate daca nu e imbracat in pojghita aurita de malai?
(cateva retete aici)
5. Faina
Alba, neagra, de secara, cu seminte etc. Faina e necesara si la unele fripturi si sosuri, dar oricand vreti sa preparati rapid o prajitura, sa faceti placinte sau sa coaceti o paine se cade sa aveti ceva faiana prin casa!
(sa va inspirati aveti aici cateva retete de paine si diferite aluaturi)
6. Porumb
Conservele de porumb (si de fasole – vezi mai jos) m-au salvat adeseori si m-au ajutat sa prepar rapid o salata satioasa. Sunt cateva retete care cer si boabe de porumb, dar cel mai adesea le pastrez pentru salate si ocazional orez.
(cateva retete aici)
7. Fasole boabe
De conserva de fasole boabe ma leaga o amintire foarte placuta. Am cumparat-o pentru prima oara pentru prima reteta publicata pe acest blog: Salata toscana cu ton si boabe de fasole rosie si ulterior a devenit nelipsita in bucatarie. Desi folosesc si fasolea uscata, conserva o folosesc pentru salate sau la mancaruri unde am uitat sa fierb in prelabil fasolea.
8. Ton
Conserva de ton este un alt ingredient care ma salveaza: in salate, paste sau pur si simplu servita ca atare, ma scoate de multe ori din incurcatura!
(cateva reteta puteti gasi aici)
9. Conserva de rosii
Acum vara nu mai sunt atat de necesare (desi si acum apelez la ele cand nu am vreme sa decojesc rosii), dar iarna imi sunt foarte utile in tocanite si ciorbe.
(retete)
10. Ciuperci
Stiu foarte bine ca nu se compara cu ciupercile proaspete, dar e bine sa le aveti in casa. Nu se strica, stau cuminti pe raft si sunt mana cereasca cand nu mai aveti ciuperci proaspete.
(retete cu ciuperci)
As mai adauga :ulei, drojdie, sare, piper (alte condimente nu fofolesc atat de des ca sa cumpar lunar), oua, ardei(niciodata nu-mi lipsesc; sunt preferatii mei).
@Cristina – pentru mine uleiul alaturi de zahar si sare sunt ingrediente de baza. Drojdie parca nu consum chiar asa de multa.
Bineinteles, lista este dupa nevoile fiecaruia 🙂
Cat despre condimente….despre ele o sa fac posturi separate! :))