10 deserturi celebre in intreaga lume
Cat de minunat poate fi momentul in care cineva inventeaza un desert nou, care devine apoi celebru in lumea intreaga!
Ganditi-va, de exemplul, la Pastéis de nata, un desert pregatit de calugarii unei manastiri din Lisabona. Acestia foloseau albusurile ca apret si au cautat o solutie pentru a valorifica si galbenusurile. 
József C. Dobos a inventat Dobosul din dorinta de a avea un desert mai rezistent, in vremuri in care racirea era dificila. Astfel, marginile dobosului erau acoperite cu diverse nuci maruntite, iar crusta de caramel de deasupra nu permitea tortului sa se usuce. 


Este dificil sa pregatesti o lista scurta de deserturi celebre, pentru ca exemplele sunt mult mai numeroase si mi-a fost greu sa ma decid ce sa mentionez si ce nu. Majoritatea deserturilor din lista mea au devenit comune si la noi si, cu diferite variatiuni, se regasesc in majoritatea cofetariilor si bucatariilor din tara noastra. 
Dar dupa ce parcurgeti lista mea, sunt curioasa ce alt desert celebru va place voua si l-ati adauga la aceasta lista?

10 deserturi celebre in intreaga lume

Tort Padurea Neagra 

Desert din zona Padurii Negre din Germania, cu blat de cacao, frisca si visine. Si desigur, insiropat cu traditionalul kirsch.  

Pastéis de nata 
Desert traditional portughez, din crema fina de ou si aluat crocant cu unt.  

Daneze
Intalnite in o multime de combinatii, acest desert se prepara cu un aluat de croissant si are numeroase umpluturi, de la creme de ou, ciocolata, scortisoara si pana la umpluturi de fructe si dulceturi. 

Macarons
Doua mici cochilii facute din albus de ou, faina de migdale si zahar, usor crocante la exterior si moi la interior, lipite una de alta cu crema ganache (cel mai adesea).  

Baklava 
Un desert turcesc, dar care se regaseste in mai multe bucatarii orientale si din Balcani. Se pregateste din foi de placinta intinse foarte subtire, umplute cu nuci si apoi insiropate.  

Tort Dobos 
Dobosul, o prajitura ungureasca, este facuta din straturi de aluat subtire si crema de ciocolata. La final se adauga un strat de caramel crocant.  

Tiramisu
Piscoturi inmuiate in cafea, straturi de crema delicioasa de mascarpone cu ou si pudrate cu cacao.  

Mochi
Mochi, pe numele complet Mochigome, este un desert japonez pe baza de orez. Are forma circulara, se gaseste in o multime de arome si are un mijloc delicios de inghetata. 

Creme Brulee
Sau crema de zahar ars, este un desert elegant din oua, zahar si lapte, cu o crusta caramelizata.  

Placinta cu mere
Placinta de mere este un desert reprezentativ pentru SUA. Plina cu bucati de mere, in crusta de tarta, se serveste cu frisca sau inghetata de vanilie.