10 de activitati productive pe care le poti face inainte de somn
Seara este perioada zilei in care procrastinez cel mai usor. Este deja final de zi, sunt obosita, imi este mult mai usor sa ma relaxez cu Kindle-ul in mana sau urmarind un serial pe Netflix. De cand au aparut si telefoanele acestea smart, cu ajutorul carora putem sa ne petrecem timpul pe retelele sociale, navigand pe net, testand mii de aplicatii ingenioase, orele de seara parca zboara si mai rapid. Iar daca mai aveti in casa si un PS5, timpul se topeste pur si simplu.
Totusi, cu putina motivatie, exista cateva activitati si obiceiuri care pot face serile mult mai productive si care pot ajuta la pregatirea zilei de maine.
Iata cateva dintre activitatile pe care reusesc sa le fac seara, chiar si cand sunt obosita si care le puteti adopta si voi.
10 de activitati productive pe care le poti face inainte de somn
1. Pregateste hainele pentru maine
Un obicei atat de simplu, dar atat de important! Indiferent de cat sunteti de obositi, pregatirea hainelor nu este o activitate solicitanta sau dificila si este un obicei care va poate economisi minute pretioase a doua zi dimineata.
Am obisnuit si copiii sa faca asta, mai ales ca in familiile cu copii diminetile sunt si mai agitate si grabite.
2. Pregateste pachetelul pentru maine
Sotului meu ii pun la pachet mancare gatita si atunci pregatesc totul cu o seara inainte. La fel, daca decid sa fac o salata sau sa adaug in pachetel o felie de prajitura.
Pachetelul de scoala, care continea de obicei un sandwich, il pregateam de dimineata. Aceasta este strict o preferinta personala. Totusi, pregateam toate ingredientele necesare cu o seara inainte si dimineata stiam exact ce am de facut.
3. Asculta un ebook, un curs audio sau un podcast educational sau motivational
Imi place mult sa ascult podcast-uri, dar peste zi, cu copiii mereu pe langa mine, este imposibil. De aceea, de cele mai multe ori, le ascult seara, dupa ce copiii s-au dus la culcare. In plus, este un moment prielnic pentru asa ceva: pot sta intinsa, relaxata, poate chiar cu ochii inchisi si sa ascult.
4. Invata o limba straina
Poate sunteti reticenti la aceasta propunere, mai ales ca vorbim de final de zi, cand toata lumea e obosita. Dar am descoperit in ultimele luni ca 5-10 minute de exercitii pe Duolingo pot fi extrem de utile si poti avansa mult in invatarea unei noi limbi straine!
5. Pune hainele la loc
Impaturitul hainelor este una dintre activitatiile care imi displac si pe care deseori le aman pana nu se mai poate. De aceea, combinand punctul 3 si 4, puteti sa folositi timpul prin impaturirea hainelor.
Uneori incerc sa ma gandesc la acest obicei ca la unul de linistire si de meditatie. Aranjarea hainelor, concentrarea pe modul in care impaturesc si ordinea ce rezulta din activitatea mea, deseori ma linisteste si ma relaxeaza. Ce sa zic?! Micile bucurii cotidiene ale vietii.
Fa curatenie in casuta de email
Casutele de mail tind sa se aglomereze foarte repede. Pe langa mesajele traditionale, se adauga nenumarate oferte de la magazine, newsletter-uri si anunturi. Nu toate se pot sterge de indata ce sosesc, pentru ca pot contine informatii utile. De aceea, pentru a evita aglomerarea, incercati sa goliti casuta de mail la finalul fiecarei zile. Sortati informatia si stocati mailurile importante pe categorii predefinite.
Arunca o privire peste bugetul saptamanal/lunar
O activitate care iti poate aduce mari beneficii la buget!
Deseori cheltuim mai mult decat ne dorim pentru ca nu suntem atenti nici la nevoile noastre reale, dar si pentru ca ne pierdem din vedere obiectivele financiare. Daca aveti deja un buget saptamanal (de cumparaturi, de exemplu) sau lunar, rezervati-va cateva minute la cateva zile pentru a urmari cheltuielile. Acest obicei este util si pentru ca va motiveaza sa va respectati obiectivele si sa faceti economii pentru lucrurile cu adevarat importante.
Pregateste o lista de prioritati pentru maine (sau pe termen mai lung)
Ce este mai relaxant la ceas de seara decat o lista noua!? 🙂 Pregatiti lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faceti maine, astfel incat sa prioritizati mai corect. Daca ati terminat aceasta lista, puteti sa va ganditi si la obiective pe termen mai lung. Vreti sa va apucati de un proiect mare, care va intimideaza? Impartiti-l in sarcini mici si incepeti sa munciti la el chiar de maine!
Pregateste planul de meniu pentru maine
Un alt obicei care va ajuta enorm pentru a doua zi: alegeti ce urmeaza sa gatiti. Astfel incat evitati stresul cu „ce mancam la cina?”, aveti timp sa va ganditi la ce puteti gati, astfel incat sa consumati alimentele pe care deja le aveti in casa si – acolo unde este necesar – puteti incepe deja pregatirile pentru meniul de a doua zi (sa puneti fasole la inmuiat, sa scoateti din congelator o anumita bucata de carne etc).
Lucreaza la un proiect personal (care iti poate aduce si venituri suplimentare)
Deseori ma simt mai obosita atunci cand pierd vremea decat atunci cand am o activitate productiva, chiar daca este mai solicitanta. Daca aveti o pasiune, ultimele ore ale zilei pot fi un moment propice sa lucrati cate putin la visul vostru.
bune idei, multumesc