Proabil ca ati observat ca nu am vorbit pana acum pe blog despre vremurile dificile pe care le traim. Pandemia de Covid-19 ne-a cam luat prin surprindere. Iar astăzi m-am gândit să vă relatez ce activități pentru copii am organizat noi în timpul carantinei.

Initial a fost socul si cateva zile bune am stat cam paralizati, conectati non-stop la stiri si la site-urile care anuntau numarul de imbolnaviri.

Apoi, cu cat ni se deteriora starea de spirit, ne-am dat seama ca nu putem continua asa! Asa ca am redus pe cat posibil timpul petrecut citind stirile si am inceput sa ma concentrez sa intram intr-o noua rutina, o rutina care sa ne fie benefica.

Copiii au resimtit si ei efectele acestei perioade. De la inchiderea brusca a scolilor si pana la faptul ca nu au mai iesit din curte din aceasi zi!

Recunosc ca nu am gestionat perfect schimbarile din aceasta perioada. Dar cand m-am relaxat si am decis sa ignoram lumea din afara, sa ne bucuram de casuta noastra si de faptul ca suntem impreuna, lucrurile au devenit mult mai bune. Iar relaxare mea s-a resimtit si in starea emotionala a copiilor!

Nu va spun acum ca totul e perfect. Dar lucram sa facem lucrurile mai bune si sa ne adaptam acestei noi realitati!

Si iata ce fel de activități pentru copii ne-au adus noua bucurie in aceasta perioada:

1. Gatitul

Banuiesc ca nu va surprinde acest lucru. Dar gatitul impreuna este una din activitățile noastre preferate. Si nu e doar despre a-i tine ocupati, ci este si un grozav moment educational.

Pe langa faptul ca invata sa se descurce tot mai mult singuri si devin mai indemanatici, este o ocazie perfecta pentru citit (reteta si pasii pentru preparare), matematica (masurat, scazut si adunat, impartit, inmultit – in functie de cantitate), dar si pentru a invata despre ingrediente si mirodenii.

2. Gradinaritul

Nu e nevoie sa aveti curte pentru aceasta activitate. Puteti gradinari in balcon sau doar pe pervaz. Ca și activități pentru copii puteti creste inclusiv flori, plante aromatice, salate sau doar sa germinati seminte pe care sa le adaugati in mancare.

3. Lego

Salvarea noastra pentru activitate independenta! 🙂 Puteti lansa provocari de constructii din lego si sa ii incurajati sa faca o mica constructie in fiecare zi.

4. Campionate de jocuri & carti

Acum este timp suficient pentru un joc lung de Catan sau un campionat de Uno! Organizati seri speciale de joc si lasati-va si voi prinsi in joaca. Si parintii au nevoie de relaxare 🙂

5. Vanatorile de comori

Ascundeti mici comori in diferite locuri din casa sau gradina si faceti o lista cu indicii pentru copii. Puteti folosi doar simboluri vizuale pentru cei mai mici sau texte cu ghicitori pentru cei mai mari.

6. Organizati picnicuri sau iesiri la restaurant… in camera de zi

Bucurati copiii cu picnici in curte, balcon sau chiar si in camera de zi. Pregatiti sandwich-uri, limonada si o surpriza dulce.

Sau ii puteti rasfata cu o iesire la “restaurantul” din camera de zi! Unde ei aleg din meniu si le pregatiti mancarea favorita.

7. Vizitati virtual muzee din intreaga lume

Foarte multe muzee celebre din intreaga lume pun la dispozitie gratuit tururi virtuale. Profitati de aceasta oportunitate si vizitati impreuna marile muzee.

8. Urmariti spectacole online

Din dorinta de a fi alaturi de copiii care stau in casa in aceasta perioada, numeroase teatre din intreaga lume permit vizionarea online a spectacolelor. Este o oportunitate pentru toti copiii, mai ales pentru cei care locuiesc departe de marile orase in care sunt aceste teatre.

9. Invatati aptitudini noi

Exista foarte multe optiuni pentru petrecerea timpului online. Multe sunt si educationale, dar nu putem tine copiii doar in fata ecranelor.
Poate este un moment potrivit sa invatati ceva nou impreuna si sa gasiti o activitate relaxanta si pentru voi, adultii. De exemplu, desenati sau pictati impreuna. Crosetati, tricotati, modelati in plastilina/ceara/lut.

10. Petreceti timp impreuna

… pur si simplu. Profitati de aceste zile si stati impreuna fara sa faceti ceva. Jucati-va sau stati imbratisati in dimineti mai lenese. Oferiti-le timp sa se deschida si sa va vorbeasca despre temerile lor. Au si ei destule! Si e momentul sa fiti acolo pentru ei.

Acestea sunt sfaturile mele referitor la activități pentru copii în timpul carantinei. Voi ce activități ați făcut împreună cu cei dragi în această perioadă?