1 ingredient, 3 idei de servire – produse de sezon in luna august
Imi place sa gatesc cu cat mai multe produse de sezon si sa imi organizez meniul dupa ce se gaseste in piete. Dar deseori mi se intampla sa nu mai stiu ce sa gatesc cu un anumit ingredient, astfel incat sa nu il gatesc in aceasi forma. Prin urmare, nu sunt neaparat in cautare de retete noi, ci vreau idei de preparare la care sa recurg cand ma simt lipsita de imaginatie.
Luna august este una extrem de bogata si mi-a fost greu sa aleg doar cateva ingrediente. Am ales sa ma concentrez de aceasta data pe vinete (pentru ca la noi cultura vinetelor este raspandita si se gasesc in cantitati mari in aceasta perioada), dovlecel, morcov, rosii si piersici. Am ales doar trei idei, dar trei idei versatile, pe baza carora putem improviza mult in bucatarie si sa le schimbam dupa bunul plac, timp si restul ingredientelor pe care le avem la dispozitie.
Morcovul
Aceasta radacinoasa delicioasa, este prezenta intreg anul in bucataria mea, dar imi place in mod deosebit sa il gatesc cand este mai fraged. Sunt convinsa ca stiti multe despre morcov si beneficiile sale. Este foarte versatil in bucatarie, fiind delicios si crud (in salate sau smoothie), dar si gatit in retete dulci sau sarate.
De aceasta data va propun trei idei de preparare: in briose pentru micul dejun, in supe crema pentru pranz si copti la cina.
Vinetele
Salata de vinete este traditionala si probabil preferata multora dintre voi. De aceea am si propus-o pentru micul dejun. Dar vinetele sunt delicioase si umplute (sugestie pentru pranz), dar si la gratar (la cina). Cu ambele variante puteti improviza dupa bunul plac, sa le faceti cu carne sau vegetariene, cu diferite tipuri de branz sau cu in combinatie cu diverse cereale.
Dovlecei
Dovleceii deliciosi, de diferite soiuri, sunt una din bucuriile verii in bucatarie. Le puteti pregati sunt forma de pancakes pentru micul dejun, umpluti si la cuptor sau pane. Umplutura poate fi cu carne saau branzeturi, iar pane puteti sa ii faceti in mod traditional sau sa apelati la variante mai sanatoase: la cuptor sau in air fryer.
Rosii
Rosiile parca ajung mai greu in mancare, fiind preferate in salate. Totusi, daca doriti sa le gatiti, o puteti face pentru a pregati sosuri delicioase in care sa gatiti oua pentru micul dejun (shakshouka), in supe crema pentru pranz (recomandarea mea este sa le coaceti inainte la cuptor, cu mirodenii si usturoi) sau coapte (cu branzeturi si condimente) pentru a fi servite la cina.
Piersici
Piersicile sunt si ele foarte versatile. Pentru micul dejun vi le recomand in dulceturi sau smoothie. La pranz le puteti servi la gratar. In aceasta varianta, acoperite cu condimentele potrivite (de exemplu cimbru si miere) se pot servi atat ca desert (cu inghetata de vanilie), dar si langa friptura. Si, desigur, nelipsita prajitura cu piersici. Cu blat simplu si rapid, una din cele mai delicioase deserturi de vara.