Untul de cacao este foarte popular in lumea cosmeticelor, dar putina lume il foloseste si in bucatarie. Si este mare pacat pentru ca profilul nutritional al acestui unt este unul deosebit.

 

Untul de cacao se gaseste de cumparat atat in varianta cosmetica, caz in care nu se recomanda consumul, ci doar folosirea ca atare sau in produse cosmetice, dar si in varianta destinata consumului – asa cum se gaseste aici – iar astfel il puteti folosi atat in bucatarie, cat si cosmetic.

In ultimii zeci de ani, ni s-a tot spus cum ca grasimile sunt rele si periculoase pentru sanatate. Dar, spre bucuria mea, zilele in care untul este demonizat s-au incheiat! In 2014, New York Times anunta sfarsitul erei produselor „cu aroma de unt” si revenirea untului natural.
Grasimile, cand vin din surse corecte si sunt consumate in cantitati corecte, sunt bune organismului. Sunt necesare!  Colesterolul, acest bau-bau al deceniilor trecute, este necesar pentru toate functiile organismului nostru!

Cateva din punctele tari ale untului de cacao:
*grasimi saturate – 57-64%
*grasimi monosaturate 0 29-43%
*punctul de topire este scazut, iar punctul de fum ridicat – ideal pentru sotat
*bogat in antioxidanti
*termen de valabilitate foarte mare (2-5 ani)
*spre deosebire de ciocolata, NU are cafeina
*polifenolii prezenti in untul de cacao intaresc sistemul imunitar, reduc inflamatiile din organism
*untul de cacao ajuta la mentinerea echilibrului hormonal si a sanatatii cerebrale

 

untul e cacao

 

Cel mai usor mod de a adauga unt de cacao la dieta voastra este de a face unt cu alune, o varianta super-sanatoasa pentru Nutella din comert.

Tot ce trebuie sa faceti este sa amestecati in robotul de bucatarie urmatoarele ingrediente:
300 gr alune de padure 
si 220 gr de unt de cacao natural
Amestecati-le in robot pentru cateva minute, pana aveti o pasta omogena si destul de lichida.
Turnati compozitia intr-un vas cu capac si lasati la rece minim 2 ore inainte de servire.
***puteti imbogati reteta de baza cu miere, cacao, scortisoara etc

 

10 benefinii - alune de padure3

Mai puteti face si ciocolata de casa, amestecand cantitati egale de unt de cacao topit cu pudra de cacao, adaugand miere dupa gust. Puteti aroma ciocolata cu vanilie sau chiar si putin rom.

Pentru ca punctul de fum al untului de cacao este unul ridicat, il puteti folosi cu incredere si la sotat. Puteti, de exemplu, sota diverse fructe, care se vor aroma astfel cu un gust subtil de ciocolata si vor fi ideale pentru deserturi. Dar se potriveste chiar si la sotarea legumelor, mai ales cand doriti o aroma mai sofisticata.

Sper ca v-am convins sa incercati untul de cacao si in bucatarie! 🙂