Acum vreo 8 ani m-am mutat, impreuna cu cel care urma sa imi devina sot, dintr-o garsoniera la casa. Cand ne-am mutat, spatiul de care dispuneam ni se parea IMENS! Mobila din micuta garsoniera era – evident – insuficienta si se auzea ecoul in incaperi. Au trecut anii, familia ni s-a marit si cu doi copii, dar si cu sute de obiecte. Din casa spatioasa si incapatoare, am ajuns sa traim in incaperi pline de lucruri. Si am devenit nostalgica dupa acele zile cand camerele erau libere si luminoase.
Problema nu o reprezinta in sine aceste obiecte – ele sunt bune, functionale – ci numarul lor. Am ajuns la concluzia ca tocmai aceasta cumulare de lucruri ne face rau, ne oboseste si – mai ales – ne rapeste timp pretios.

Sa nu credeti ca suntem cumparatori compulsivi. Nu avem o problema din acest punct de vedere, iar in anii in care au trecut am devenit tot mai intelepti si cumpatati in legatura cu cheltuielile noastre. Problema aglomerarii persista pentru ca nu am stabilit inca un sistem prin care sa si renuntam la lucrurile pe care le avem, majoritatea obiecte in perfecta stare, dar care nu ne mai sunt utile (in majoritatea cazurilor datorita faptului ca au crescut copiii si au alte nevoi si interese).
Eu constat mult atasament emotional la lucruri. Am momente in care imi suflec manecile si zic „Gata! De data asta renunt la tot„, dar apoi vad body-ul cu bulinute al fetitei, camasuta baiatului din ziua in care am fost la zoo si s-a bucurat atat de tare de iesire sau fustita pe care fetita mea nu a dat-o jos zile in sir. Si uite asa, nu reusesc sa ma despart de ele.
Apoi, cand in sfarsit gasesc produsele de care ma indur sa ma despart (in mod paradoxal, acestea sunt produsele cele mai noi si nepurtate, de care nu am apucat sa ma atasez), ma lovesc de inca o problema: cui sa le dau?! Cine are in mod real nevoie de ele? Pentru ca nu vreau doar sa transfer problema mea cu surplusul de obiecte catre alta familie.

Ca sa rezolv prima parte a problemei, adica atasamentul emotional fata de obiecte – care poate sa insemne atat amintirile care ma leaga de ele, dar si vina pe care o resimt pentru ca am dat banii pe ceva ce nu am folosit totusi, am inceput sa imi repet urmatoarele lucruri:

1. Mai putine obiecte inseamna mai mult timp – mai putine lucruri de aranjat, de curatat, de intretinut.

2. Mai putine obiecte inseamna ca pot face curatenie mai usor in intreaga casa.

3. Mai putine lucruri inseamna bani mai multi – atat prin faptul ca devin mai atenta la ceea ce cheltuim, cat si prin faptul ca pot castiga bani prin vanzarea lor.

Apoi, cand incep sa fac curatenie, incerc sa imi raspund la urmatoarele intrebari:

 

Iar pentru a rezolva a doua parte a problemei, am decis sa pun o parte din aceste produse in vanzare. Desigur, multe le donez. Dar si la donatii exista niste lucruri de luat in calcul: ai cui? produsul foloseste cu adevarat celui caruia ii donezi? Unele produse pur si simplu nu se preteaza pentru donatie si, in plus, daca decizi sa vinzi un obiect la pret mic, el poate fi cumparat de cineva cu venituri limitate, dar care chiar se va folosi de acel obiect si are nevoie in mod real de el.
Vestea ca s-a lansat un nou site de anunturi a venit pentru mine in momentul oportun: eram in cautarea unui loc in care sa pun anunturi rapid si simplu si m-am bucurat sa descopar un site foarte user friendly, bine organizat si care ajuta cumparatorii sa vada produsele de vanzare din zona lor.

Vezi si tu despre ce e vorba pe cumdoresti.ro

Un mare plus al acestui site, din punctul meu de vedere, este chat-ul dintre cumparator si vanzator. Faptul ca pot contacta cu usurinta persoana care ma intereseaza, poate ajuta enorm in vanzarea produsului si in stabilirea detaliilor. In plus, faptul ca poti dialoga cu un potential cumparator, inseamna ca poti afla daca nu cumva ai si alte obiecte care i-ar putea fi utile si sa il ajuti sa gaseasca anunturile pentru acele produse.

Si pentru ca las vestile cele mai bune la final, cumdoresti.ro are si un concurs in desfasurare, unde poti castiga premii daca postezi anunturi la ei pe site.

Iata ce trebuie sa faci:

Pasul 1.  Da Like paginii: https://www.facebook.com/cumdoresti.ro/
Pasul 2. Inscrie-te pe siteul https://cumdoresti.ro, adauga cel putin un anunt in oricare categorie (auto, imobiliare, moda, electronice, etc), pe care ulterior trebuie sa-l postezi printr-un comentariu la postarea concursului! (adica aceasta –> link)
Pasul 3. Distribuie postarea concursului.

Succes!