tort de mere caramelizate

Am inceput si eu sa imi recapat energia dupa nastere si sa ma obisnuiesc cu viata cu doi copii, astfel incat am decis sa reiau participarea si la provocari culinare, sa descopar retete si oameni faini.

Luna aceasta, la Provocarea Secreta, gazda noastra  – Stefy – mi-a dat blogul Iulianei, Cartea de Bucate Aromate, unde am gasit aceasta reteta simpla de tort usor, zemos si plin de fruct.
Ingrediente 

8-10 mere
4 oua

4 linguri de faina
4 linguri de zahar
75 gr unt rece
un praf de sare
1/2 lingurita scortisoara
cateva afine, nuci si stafide

*pentru caramelizat – 100 gr zahar

*pentru sirop – 100 gr zahar, 250 ml apa, esenta de rom
1. Incepem prin pregatirea siropului, pentru a avea timp sa se raceasca. Puneti la fiert 250 ml apa cu 100 gr zahar si lasati la fiert pana se leaga putin siropul.
Luati de pe foc, adaugati esenta de rom si lasati deoparte sa se raceasca.
2. Incepeti pregatirea tortului caramelizand 100 gr de zahar.
Puteti sa caramelizati zaharul direct intr-o oala smaltuita, in care sa coaceti apoi si tortul. Eu nu am avut o asemenea oala, asa ca am caramelizat zaharul intr-o tigaie mica si am turnat repede caramelul intr-o forma de tort de 26 cm diametru si am rotit cu grija sa se acopere tot fundul si putin si din margini.
3. Curatati merele de coaja si scoateti cotoarele. Asezati-le frumos in tava, peste caramel si umpleti gaurile cu nuca, stafide, afine. Imprastiati peste untul taiat cubulete si pudrati cu scortisoara.
Dati merele la cuptor pentru aproximativ 15 minute.
4. In acest timp, bateti bine albusurile spuma, adaugand treptat cele 4 linguri de zahar.
Lasati apoi mixerul deoparte si incorporati usor, amestecand incet cu o lingura de lemn, cele 4 galbenusuri si apoi si faina.
Aluatul obtinut se toarna peste mere si se coace pentru aproximativ 40 de minute.
5. Lasati tortul sa se raceasca 10-15 minute si apoi turnati peste el siropul. Lasati putin sa se absoarba siropul.
Puneti peste forma o farfurie mare sau un platou si scoateti tortul din forma rasturnand repede vasul.
Eu am mai presarat peste el si putina nuca.

Aboneaza-te! Introdu adresa ta si vei primi pe mail fiecare reteta publicata:

Delivered by FeedBurner