0
2

Superlegumele sanatatii: cruciferele

Salata calda de varza cu nuci si mere

  Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.

E fascinant sa privesti o sectiune dintr-o legume crucifera.
Varza, de pilda, este plina de frunze carnoase, valurite, ce urmeaza un traseu serpuit, insa foarte bine organizat in asa fel incat totul se strange intr-o forma rotunda.

Desi cand aud de crucifere multi se gandesc doar la varza, din aceasta familie fac parte mult mai multe legume.
Acestea sunt:
* Varza alba, rosie, verde (chinezeasca);
* Broccoli, conopida, romanesco;
* Varza de bruxelles;
* Rucola, ridichi, creson, etc.

 

Aceste legume sunt pline de fibre, deci tin de foame un timp mai indelungat desi au putine calorii.

In plus, au calciu, fier, vitamina A, C si enzime folositoare noua.

Daca vrei sa iti intaresti sistemul imunitar, cruciferele sunt o solutie la indemana.

Puterea secreta a acestor legume sunt glucozinolatii, niste compusi ce se dovedesc eficienti in tratamentele anticancer. Exista numeroase studii care sustin consumul regulat de crucifere pentru a preveni si contracara extinderea tumorilor de cancer ce afecteaza colonul, prostata, sanii sau plamanii.

Atentie: Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil ar trebui sa evite legumele crucifere, insa pentru noi, ceilalti, beneficiile sunt semnificative si nu merita sa fie ignorate.

Salata calda de varza cu nuci si mere

Iata cateva moduri in care puteti pregati cruciferele:

La aburi: legumele curatate se tin acoperite in baie de aburi aburi timp de 5 minute, pana se inmoaie usor, apoi se amesteca cu un sos rapid, facut din unt topit, cu sare, piper si zeama de lamaie;* Coapte: cruciferele taiate grosier se dau in cuptorul incins pana se rumenesc usor. Se pot manca simplu, cu putina zeama de lamaie si ulei de masline sau se pot tranforma intr-o supa aromata, pasand cruciferele coapte impreuna cu 1 cana de zeama de legume sau de oase;

 * Sotate: direct in tigaie, impreuna cu grasimea preferata de voi. Cand sunt inmuiate usor se adauga otet balsamic, sare si usturoi pisat.

* Stil chinezesc: incingem ulei de cocos intr-un wok si adaugam ghimbir, fasiile de crucifere, putin usturoi si 2-3 linguri de sos tamari . Le lasam pana se inmoaie usor insa sunt destul de ferme ca textura. Inchidem focul si adaugam cateva picaturi de ulei de susan.

Azi Ama a pregatit una din ideile propuse si anume:

Salata calda de varza cu nuci si mere  

Salata calda de varza cu nuci si mere 

Ingrediente: varza, ceapa, mere, nuci, otet balsamic, ulei masline, unt, sseminte de fenicul

In putin ulei cu unt sotam timp de 2-3 minute ceapa taiata fideluta si apoi, adaugam fasiile de varza taiata subtire, impreuna cu merele, taiate in acelasi mod. Mai lasam inca 3 minute, adaugam semintele de fenicul si apoi putin otet balsamic.

Luam de pe foc, adaugam nuci faramitate si ornam cu ceapa verde.

Pofta buna!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    turbo
    29/10/2013 at 14:37

    Yummy! Ce bine poate sa arate! Vreau si eu o portie!!!

  • Reply
    Elena
    30/10/2013 at 14:20

    Am ceai de fenicul (la punga, seminte). Alea or fi bune?

  • Leave a Reply