supa-de-pui-1

 

Cand am plecat de acasa, la facultate, stiam la nivel teoretic sa fac supa de pui. Am intrebat-o pe mama si pe bunica si stiam principiile de baza: pui carnea in apa, pui sare, spumezi, pui legume, strecori si fierbi taiteii. Simplu! mi-am zis eu increzatoare, dar doar eu stiu cate supe complet fara gust am facut la viata mea.

Mi-au trebuit destul de multi ani sa invat despre ingredientul supelor ca la mama acasa: rabdarea.
E un proces lent, care nu trebuie grabit. Trebuie multa rabdare si liniste sa fiarba molcom, cum se cuvine, o supa buna de pui.

La mine acasa supa fierbe undeva la minim 6-8 ore. Pun de dimineata devreme carnea si doar ea fierbe incet in apa pentru 3-4 ore. Apoi adaug condimentele si legumele.

Ingrediente

carne de pui de casa
sare

frunze de dafin
piper boabe
usturoi
radacina de ghimbir

legume: morcovi, patrunjel, telina, pastarnac, gulie, varza, ceapa, ardei, fasole verde, broccoli, patrunjel verde

supa-pui

Eu fac supa de pui doar din pui\gaina de casa. Nu imi place gustul cu puiul de magazin si daca nu am pasare de casa, atunci prefer sa fac o ciorba sau o supa crema cu cel din comert.
*in afara de pui, mai fac supa cu carne de rata, gasca, iepure si vitel

Carnea portionata si spalata o pun in apa rece. Adaug cam o lingura de sare si o las la foc mic (folosesc si o plita de metal pusa intre flacara si oala). O spumez dupa cum e nevoie.

La minim 2-3 ore dupa ce a fiert carnea (ideal ar fi ca supa nici macar sa nu bolboroseasca, atat de incet sa fie focul!), adaug condimentele. Anume: boabele de piper, frunzele de dafin, usturoiul si radacina de ghimbir (care este si foarte sanatoasa si da o aroma delicioasa supei!)
Dupa ce am adaugat condimentele, ma apuc sa curat legumele si folosesc orice am in casa, scopul fiind sa fie cat mai multe tipuri. Pe langa clasicele radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, gulie), imi place deosebit de mult aroma ardeiului, a guliei si a verzei. Ca verdeata pun patrunjel verde, dar cand am leustean in curte, prefer leusteanul pentru ca il ador. Stiu ca in mod traditional nu se pune leustean la supa de pui, dar eu l-as folosi la orice cat e verde si aromat! In restul anului e bun si patrunjelul si frunzele de telina.

 

supa-de-pui-2

Supa mai ramane pe foc pentru aproximativ doua ore. Apoi o strecor si adaug in ea taiteii fierti separat in putina apa cu sare.

La servire adaug putini morcovi si, cand avem noroc, ouale fierte. 🙂

supa-de-pui-3