Supa iepure

Acum cativa ani, de Craciun, mi-a facut bunica o supa mai speciala.
Pentru ca am mancat adeseori iepure, in tocanita sau friptura, dar inca niciodata nu gustasem cum e o supa clara, cu taitei, o supa aromata de iepure.
Si de atunci, de cate ori am ocazia, nu irosesc partea osoasa a iepurelui in tocanita, ci fac cate o supa din aceasta incredibila.

Ingrediente 
carcasa de la iepure
(*eu aici am folosit un iepure intreg pentru ca era foarte mic)
sare
legume de supa – ceapa, morcovi, patrunjel radacina si verde, telina, pastarnac, cartofi, usturoi, varza, gulie etc.
cateva boabe de piper
taitei de casa, subtiri, cu ou

Supa iepure

Secretul unei supe bune (si nu ma refer doar la aroma, ci si la proprietatiile sporite prin fierberea prelungita) este sa o fierbeti multe-multe ore la foc mic. Am asistat o data, cu sufletul strans, la o gaina de casa facuta supa in cam doua ore, cu supa clocotind nervos pe aragaz. Niciodata o supa nu trebuie sa clocoteasca. Ea fierbe molcom, incetisor, prelung.
La mine in bucatarie o supa e gata undeva in 6 ore. Daca nu am timp sa o fac asa, mai bine nu o fac deloc, prefer sa fac o supa crema sau o ciorba.

Asadar, se pune carnea la fiert in apa rece cu putina sare (sa ajute la spumat), pe cel mai mic ochi de pe aragaz, cu focul dat la minim, eu mai folosesc si o plita intre foc si oala.
Carnea va sta pe foc undeva la 3-4 ore si se spumeaza de cate ori e nevoie.
Apoi se adauga legumele, bucati maricele sa le puteti scoate usor si boabele de piper.

Cand au fiert si ele, supa se strecoara.
Eu am aici o marturisire de facut: nu am 2 oale la fel de mari pentru a strecura supa din una in alta. Si atunci nu o strecor, ci doar scot din ea carnea si legumele. Supa ramane clara pentru ca a fost fiarta incet si s-a spumat bine.

Se adauga si taiteii si se fierb pana sunt gata.
O noua paranteza aici. Taiteii din comert vor face supa tulbure. Daca nu aveti de ales, e preferabil sa ii fierbeti inainte. In cazul de fata, cu taitei de casa, am fiert taiteii direct in supa.

Serviti supa fierbinte si adaugati dupa pofta bucati din carnea care a fiert in supa.

Pofta mare sa aveti!

 

Categorii: Retete

2 Comments

Corina Ureche · 08/05/2013 la 19:33

si la mine supa fierbe pana ii ies peri albi, vorba aia.
Iepurele asta al tau m-a pus pe ganduri, as incerca sa mananc in combinatie cu supa clara cu taietei…pt ca nu am mancat pana acum iepure si o prietena tine mortis sa imi ofere unul…te tin la curent!

ama · 10/05/2013 la 06:34

Corina mi se pare bine sa incepi cu supa, astfel te obisnuiesti cu gustul de iepure. Este foarte sanatoasa carnea, e pacat sa nu profiti de oferta 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Retete

Friptura de pui la cuptor cu legume

Acum cateva zile, am primit un colet surpriza de la Edenia. In el am gasit un set din frumoasele farfurii din reclama si o invitatie de a arata cat de bine se poate manca acasa. Citește mai mult…

Retete

Friptura de pui cu arome de toamna

O friptura de pui simplu de facut, potrivita zilelor de toamna (sau iarna). Sucul lasat de fructe va carameliza pielea puiului, iar untul si ierburile aromatice ii vor da savoare in plus. Ingrediente 1 pui Citește mai mult…

Retete

Melcisori cu masline, rosii uscate si mozzarela

  Reteta aceasta mi-a depasit orice asteptari! 🙂 E o combinatie atat de potrivita de arome, incat o tava mare de melcisori aproape ca s-a evaporat. I-am pregatit pentru o mica serbare la scoala si Citește mai mult…