0
3 In Uncategorized

Sprijiniti micii producatori locali din Timis sau cum puteti cumpara fructe naturale!

Pentru micii producatori locali exista un cerc vicios: productia este extrem de costisitoare (mai ales cea naturala, fara chimicale), iar vanzarea este foarte dificila.

Ei trebuie sa isi transporte produsele zeci si sute de kilometri pana la pietele mai bune din Timisoara, trebuie sa plateasca taxe in piata si risca de cele mai multe ori sa ramana cu produse nevandute in fata produselor „de revista” a bisnitarilor cu produse injectate si importate.

La sfarsitul unei zile sunt nevoiti sa-si stranga piersicile imperfecte (dar aromate si sanatoase!) si sa plece din nou spre casa, impovarati de ganduri si de parerea de rau ca fructele lor iar ajung sa fie fierte in vreo dulceata sau tarie, orice numai sa nu mai vada atata paguba.

Si atunci va intreb si eu pe voi? De ce sa se mai chinuie acesti tarani sa lucreze? De ce sa se mai chinuie sa joace cinstit si sa cultive natural, cand niste bani dati pe chimicale le dau un plus in piata si iau ochii clientilor naivi si/sau nepasatori fata de sanatatea lor?

Dincolo de fatada si de implicare la un mod declarativ, noi, timisorenii, chiar putem face ceva in mod activ pentru a sprijini si incuraja producatorii locali.

In primul rand noi, consumatorii, primim produse naturale si mai mult decat atat: avem siguranta ca aceste produse sunt cultivate in acest mod! Nu trebuie sa ne intrebam daca fructele pe care le mancam sunt sau nu naturale, sunt sau nu umflate doar de chimicale pentru ca exista cineva care il verifica pe producator.

Avand siguranta ca un drum pana la Timisoara (de la Periam) nu va insemna doar vinderea a 20 de kilograme de piersici/zi, producatorul este incurajat sa mentina modul natural de cultivare si sa se gandeasca la planuri de dezvoltare.

Trebuie sa ne oprim pentru un moment si sa ne gandim ce conteaza cu adevarat. Sa ne dam seama ca fructul perfect din piata poate sa fie un aliment la fel de periculos ca o otrava. Ba mai mult, o otrava pe care o consumam incantati de noi ca avem o dieta „sanatoasa”.

Nimic mai fals!

Fructele precum bananele, piersicile, nectarinele, caisele, merele sunt adevarate bombe cu ceas in organismul nostru, ducand in timp la afectiuni grave. Iar copiii sunt victime sigure ale acestor dusmani imbracati in haine stralucitoare de sanatate.

Iata ce scrie intr-un articol din Gardianul:

Consumand fructe si legume tratate chimic, o persoana este expusa, in medie, la circa 10 pesticide pe zi, sustine o organizatie americana nonprofit, “Grupul de lucru pentru mediu inconjurator”.
In fruntea listei vegetalelor pline de chimicale troneaza fructele. Testele privind reziduurile de pesticidele efectuate pe acestea au aratat ca piersicile, nectarinele, merele, capsuni, ciresele, strugurii si perele au un mare continut de chimicale, in majoritatea mostrelor. “97,3% dintre nectarinele testate au aratat prezenta pesticidelor, un procent similar fiind observat si in cazul piersicilor. De asemenea, 94,1% din merele testate au aratat prezenta chimicalelor”, arata specialistii ONG-ului. In plus, piersicile si merele au avut cele mai multe pesticide detectate pe o singura mostra: 9, in timp ce pe strugurii de import si pe zmeura au fost detectate 8 substante. In urma examinarii, s-au descoperit combinatii de pana la 53 de pesticide, pe mostrele de piersici si 50 pentru cele de mere si 38 pentru zmeura.

Si sa nu credeti ca scriu aceste randuri doar din suparare, ci pentru ca eu chiar cunosc solutia.
De fapt, de aproape o luna de zile am pe masa doar legume cultivate natural de un mic producator din Belint care isi comercializeaza produsele cu ajutorul ASAT (Asociatia de Sustinere a Agriculturii Taranesti).

Acum avem sansa de avea si fructe naturale de la o livada din Periam. Din pacate nu suntem suficient de multi oameni pentru ca producatorului sa ii renteze sa vine special pana la Timisoara, dar am speranta ca se vor gasi si printre voi cativa interesati sa consume doar fructe naturale.

Si daca ati auzit povesti despre preturile exorbitante ale acestor fructe, vin sa va fac dovada ca nu este asa. Iata o lista de preturi si continutul unui „cos mare” sau „cos mic”, in functie de necesitati.


Acum faceti un calcul si veti constata cat de putin poate costa sanatatea voastra.

Faceti un calcul sa vedeti cum, facand un gest mic, puteti sa va faceti voua un mare bine si ajutati si un producator dispus sa investeasca in culturi naturale.

Daca doriti un astfel de cos de fructe o puteti contacta direct pe doamna Mihaela Veţan la numarul de telefon 0741232602, coordonatoarea acestui proiect.

Va inscrieti pe lista si puteti sa ridicati fructele marti sau joi, de la ora 18.00 la 20.00, undeva langa Piata Badea Cartan.

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Vaca verde
    29/06/2009 at 19:53

    Foarte frumos ce citesc pe-aici! eu am si blogul romanianormala.blogspot.com, mi-ar placea sa preiau informatii de la tine, daca imi dai acceptul. bine, si mai fain ar fi sa postezi chiar tu. daca e ok din punctul taude vdere, da un semn pe romanianormala@gmail.com si iti trimit o invitatie. multumesc! e o rugaminte doar, nu te simti obligata… 🙂

  • Reply
    ama
    29/06/2009 at 20:03

    @vaca verde – ti-am raspuns si pe mail, dar reiau si aici: iti multumesc de sprijin si sunt mai mult decat bucuroasa sa public si acolo articolul! 😉

  • Reply
    Vaca verde
    30/06/2009 at 16:51

    eu multumesc! am trimis invitatia, poti publica orice ti se pare potrivit pentru romania normala. chiar si in fiecare zi, nu e nevoie sa imi ceri acordul.
    seara frumoasa!

  • Leave a Reply