somnul bebelusului nr2

 

La primul copil am fost si eu tare stresata cu somnul, dar viata mi-a devenit infinit mai usoara cand am cedat co-sleeping-ului si am luat puiul de om in pat cu noi. De fapt, pentru ea schimbarea nu era majora, ea tot cu mine dormea si inaine, pentru ca eu adormeam pe unde apucam, in fund, inghesuita, atarnata de muchia patului, pe covor, pe oriunde credeam eu ca pastrez aparentele ca imi doarme copilul in patul lui.
Ce gluma buna! 🙂 dar apoi mi-am zis, fie ce o fi, am nevoie de somn comod! Am luat copilul in patul mare si de atunci dorm si eu ca omul. Da, cu nenumarate treziri pe noapte, dar macar comod.

Apoi a venit si al doilea copilandru. Balai si lipicios ca un motanel.
Care a fost diferenta? Simplu! Am avut alte asteptari. Din prima noapte acasa ( a treia lui noapte de viata), a dormit cu noi in 4. Da, dormeam toti patru.


Mi-am facut si eu griji initial cu aranjamentul, daca se poate, daca e viabil, avand un sot care trebuia sa mearga a doua zi la lucru si o domnisoara zulufina care trebuia si ea sa se trezească la 6.30 sa mearga la gradinita. Dar, spre uimirea mea, ei dormeau dusi cand se trezea cel mic, iar eu il hraneam si schimbam chiar langa ei in pat, cu bebe semi-adormit.

Cum m-am pregatit

1. Desi initial am lipit de patul mare un patut de bebe fara laterala, aranjamentul nu a functionat pentru ca bebe vroia sa doarma doar cu nasul in mine. Atunci am eliminat patutul si am scos de la pastrare plasa laterala, folosita de Natalia cand a inceput sa doarma in pat normal.
Bebe dormea la margine, astfel incat eu am putut in continuare sa dorm si langa Natalia.

2. Am eliminat excesul de lenjerie si perne. Pe pat am avut lenjerie bine intinsa, preferabil un cearceaf elastic, o pernuta pentru mine si o patura pentru amandoi. Natalia si sotul meu au un alt rand de lenjerie.

3. Probabil cel mai de folos in primele luni: cearceafurile absorbante (le gasiti online aici)
De ce?
Pentru ca un bebe mic are nenumarate accidente! 🙂 Chiar si al doilea bebe am avut probleme cu scutece care curg noaptea, sa nu mai spun de accidente in timpul schimbatului (mai ales pana m-am prins cum sta treaba la baietei!).
Faptul ca aveam cearceaful absorbant, ma scutea de schimbat lenjeria de pe intregul pat mare si imi permitea sa schimb nou-nascutul in somn (!), in liniste, fara sa il mut, sa il ridic, sa il trezesc de tot.
Apoi, asa cum v-am mai povestit, eu am avut probleme cu supraproductia de lapte. Aceste cearceafuri mi-au salvat nu doar lenjeria, ci salteaua!
Deci, cel putin pentru primele saptamani si luni, au fost un ajutor extraordinar!

4. Lumina de veghe
De cand avem copii, noi dormim cu lumina de veghe! 🙂 Stiu si eu studiile care spun ca deranjeaza somnul, dar mai tare m-ar deranja sa ma trezesc si sa nu imi vad copiii, sa nu ii pot verifica. Plus mi-ar rapi una din activitatiile mele preferate: pierdut minute bune de somn admirandu-mi copiii cum dorm langa mine! 🙂
Bun, deci o lumina de veghe e o investitie pe termen lung (gasiti si pe Maminet) pentru ca o veti folosi multi ani. In primele luni mi se pare esential sa puteti oricand sa vedeti cum e copilul.
Un avantaj in plus in cazul nostru, de bebe2, a fost evident faptul ca puteam sa il schimb fara sa ma ridic sa aprind becul sau sa folosesc o lumina prea puternica.

Cum e dupa un an
A ramas plasa de la marginea patului si lumina de veghe.
Dupa reglarea lactatiei si dupa ce nu a mai fost nevoie sa il schimb peste noapte, am renuntat la cearceaful absorbant.


Acum si copiii dorm deseori impreuna, desi e inca necesar sa dorm eu langa Robert pentru ca inca se trezeste des peste noapte sa pape. Nu e stres, dupa atatia ani de alaptat, adorm instant la loc, nu ma mai oboseste si nu mi se mai pare solicitant. In schimb, ar fi grozav daca si copiii astia ai mei ar dormi putin mai mult dimineata… 🙂