Solutii naturale pentru daunatorii casnici

Fie ca locuiti la casa sau la bloc, sigur v-ati confruntat macar o data in viata cu macar un daunator casnic. Fie ceva simplu, precum furnicile sau ceva mai grav, precum gandacii sau soarecii.

Cand m-am mutat prima oara la Timisoara, am descoperit ca aici “rusii” erau faimosi. Rusi li se spune la gandacii rosii si scarbosi de bucatarie, care infesteaza multe blocuri vechi. Nici nu vreau sa imi amintesc groaza si scarba primelor nopti petrecut in micuta garsoniera inchiriata, unde umblau gandacii liberi in fiecare noapte! Atunci mi-am permis sa aplic o solutie chimica puternica si dupa ce am izolat toate gaurile din faianta, am scapat de ei.

Dar cand m-am mutat la casa, m-am confruntat cu altele. Muste, tantari, furnici si paianjeni. Multi paianjeni! Pentru ca sunt arahnofoba, aceasta problema a fost cea mai chinuitoare pentru mine, desi probabil cea mai inofensiva.
Pana acum am avut noroc ca nu am avut probleme cu rozatoarele. Cu exceptia catorva exemplare decedate, aduse ceremonios de pisici si depuse la intrare. Din cate se pare sunt cadouri pretioase din partea felinelor, dar eu una m-as lipsi de astfel de surprize!

Dar sa va povestesc cum am procedat eu sa scap de diversii daunatori. Dupa ce s-au nascut copiii, am evitat cat am putut eu de mult solutiile chimice si am apelat la solutii naturale, chiar daca a foat mai dificil si a trebuit sa am ceva mai multa rabdare sa isi faca efectul.

1. Mustele
Am sa ca dezamagesc, dar pentru muste nu am descoperit alta solutie naturala in afara de plase la geamuri si usi.
Temporar, le indeparteaza mirosul de lavanda.
Am incercat tot soiul de capcane si uleiuri, dar doar stropitul casei cu produse speciale le-a indepartat.

2. Puricii
In anii cu umezeala mare, puricii va pot da serioase batai de cap. In afara de a va asigura ca faceti periodic deparazitare externa pisici & caini, puteti sa mai incercati urmatoarele:
-Folositi uleiul esential de eucalipt cand spalati asternuturile animalelor
-Daca descoperiti purici in casa, pulverizati bicarbonat (eventual puteti sa adaugati si in el putin ulei esential de eucalipt) si imprastiati-l pe tesaturi (pat, canapea, fotolii) si pe covor. Lasati sa actioneze cateva ore si apoi aspirati bine. Repetati procedeul la cateva zile, pentru a indeparta ouale si a va asigura ca opriti procesul de eclozare a unor noi generatii.
-puneti pe jos in camera o farfurie alba cu apa sau o farfurioara de inox cu apa, spre care indreptati lumina unei veioze. Puricii sunt atrasi de culori deschise si stralucitoare si vor sari in aceasta zona.

3. Furnicile le-am tinut cu succes la distanta cu “bariere” de sare grunjoasa si scortisoara. Nu au ajuns niciodata pana in casa, le-am indepartat de cate ori le-am observat prezenta pe terasa sau balcon.
4. Paianjenii nu suporta mirosul de citrice. Asa ca am incercat mereu sa pulverizez o solutie cu detergent de vase amestecat cu apa si cu putin ulei esential sau un macerat de otet cu coji de citrice in zonele unde apar de obicei sau la usi si geamuri.
5. Tantarii i-am tinut la distanta cu (ulei esential) de lavanda si cu ghivece cu geranium la geam. Din pacate insa, tantarii din vara asta nu au putut fi indepartati cu nimic!

Bonus
Mucegaiul e indepartat cu succes ulei de tea tree dizolvat in apa fierbinte cu otet. Aerisiti bine apoi.