Am fost surprinsa sa gasesc procrastinarea in DEX. Dar e un cuvant care ne lipsea in limba romana si care este mult prea prezent in vietiile noastre. Ma rog, nu stiu de voi, dar la mine situatia e grava.

PROCRASTINÁ, procrastinez, vb. I. Tranz. A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. Din engl.procrastinate.

Pe langa descrierea oficiala, eu as mai adauga si situatiile in care te apuci cu avant de un proiect, cu energie si determinare si nu apuci sa ajungi la jumatate si ti se duce tot elanul si apoi nu mai stii cum sa il continui. Daca aveti aceste probleme, iata o serie de idei care v-ar putea fi de ajutor.

 

Actioneaza! 

Sunt un fan al listelor si al planurilor, dar sunt constienta ca daca nu ma motivez sa actionez ele sunt inutile. Totusi, primul pas ar fi sa faceti o lista cu ce aveti de facut si sa va tineti de ea, pentru a nu fi distrasi de alte activitati care nu sunt la fel de importante.
Faceti planul simplu si clar. Includeti un lucru important pe care sa il faceti obligatoriu azi – pe principiul „eat the frog”, adica primul lucru pe care il faci este sa bifezi sarcina care iti face cea mai putina placere, pentru ca acea sarcina risca sa fie cea pe care o amani cel mai mult.
Cand faci planul, gandeste-l in asa fel incat sa il imparti in actiuni simple si care nu ar trebui sa dureze mai mult de 10-15 minute.
La final de zi evolueaza cum a decurs ziua si rezerva-ti timp pentru a planifica ziua urmatoare.

 

 

Imparte!
Nu pune pe lista nici o sarcina care poate dura mai mult de 30 de minute.
Imparte-le in pasi mai mici pentru a fi mai usor de gestionat. Si nu uita ca nu trebuie sa faci totul deodata!
Vei evita sa te simti descurajat de o sarcina mare si pe care o vei tot amana pentru ca nu ai timp de ea.

Respecta un orar
Stabileste o perioada de timp cu care esti confortabila, care stii ca este eficienta pentru tine.
Daca te plictisesti sau te frustrezi, sarcina e deja prea lunga.
Stabileste clar ce inseamna o sarcina incheiata.
Nu neglija satistactia de a taia de pe lista o sarcina indeplinita! 😉

 

 

Nu cautam perfectiune
Gandul la perfectiune poate fi principala cauza a procrastinarii.
Perfectionistii ajung deseori sa nu faca nimic, de teama ca nu este suficient de bine sau ca nu apuca sa duca la bun sfarsit sarcina.
Concentreaza-te sa progresezi, nu sa faci totul perfect!

 

Apuca-te de treaba!
Incepe cu ce nu iti place, sa scapi de sarcina asta.
Stabileste limite: „Voi scrie pentru 10 minute!”
Alterneaza sarcinile care nu iti plac cu cele care iti fac placere.

 

 

Motivatie
Dincolo de bucuria de a bifa o activitate de pe lista, este bine daca poti gasi un prieten sau o comunitate cu care sa discuti despre progresul tau, sa gasesti oameni care au aceleasi activitati si va puteti sprijini si inspira reciproc.