Anii studentiei au fost perioada in care am mancat cele mai multe sarmale. Cand trimitea mama pachet cu mancare gatita, strecura si cate o punguta de sarmale congelate pe care sa le fierb eu cand s-o termina mancarea trimisa de ea. Desigur, era o strategie foarte buna: ea fierbea o oala mare, le congela in pungute mici si putea sa mi le trimita la pachet. De asemenea, eu aveam mereu la ce apela pentru o masa calda, chiar si cand pachetul de acasa se termina (in primii ani de facultate eram complet nepriceputa la gatit, facand parte din categoria oamenilor care abia stiau sa isi fiarba un ceai – foamea m-a invatat sa gatesc, autodidact si imediat dupa ce am terminat facultatea am ajuns sa imi pornesc propriul blog culinar ). Doar ca, dupa cateva episoade din acestea cu sarmale la pachet, inevitabilul s-a produs si m-am saturat in asa hal de ele, incat nici nu mai voiam sa le simt mirosul. In anii ce au urmat, mancam cateva sarmale de Craciun, mai mult de pofta si sa simt si eu ca e sarbatoare.

Dar sarmalele cu pasat fac parte din complet alta categorie. Mi se par mult mai usoare si mai aromate si nu simt nevoia sa iau vreun medicament dupa ce le mananc. Iar azi ma bucur sa va arat si voua reteta mamei.

Ingrediente sarmale cu pasat
500 gr carne de vita
400 gr carne de porc
250 gr de ceapa
100 ml de ulei
2 ardei
2-3 rosii
cimbru dupa gust
sare si piper
50 gr de orez
100 gr de pasat
putin marar
Optional: pasta de rosii

Carnea se toaca si se amesteca. Pasatul se spala intr-o sita, cu un singur jet de apa rece.
Intr-o tigaie, se incinge putin ulei si  se pune mai intai ceapa tocata. O lasati in tigaie pana cand devine sticloasa. Apoi adaugati ardeii tocati cubulete marunte si la final rosiile decojite si tocate marunt.
Adaugati carnea si condimentele – cimbrul, sarea si piperul.

Peste toate acestea, adaugati si orezul si pasatul si mai caliti-le putin impreuna. Luati tigaia de pe foc si lasati compozitia la racit. Cand s-a racit, umpleti cu ea foile de varza.
Aranjati sarmalele in oala si puteti adauga bucatele de carnati printre ele. Le puteti pune la fiert in apa simpla, cu sare si marar. De asemenea, puteti adauga in apa si putina pasta de rosii.

 

Sper sa va placa si sa le mancati cu mare placere.

Pofta buna!