In ultima perioada, am observat ca motivatia mea de a gati este in stransa legatura cu cat de curata si ordonata este bucataria.
Daca bucataria este dezordonata, fie nu mai gatesc nimic si cumparam ceva din oras, fie gatesc ceva extrem de simplist si deseori cam putin diversificat si/sau nesanatos.
Dar atunci cand bucataria e ordonata, toate sunt la locul lor si spatiul de lucru este liber, nu doar ca ma apuc mult mai usor de treaba, dar am si rabdare sa fac experimente si sa ma asigur ca pun pe masa mancaruri diverse si pline de culoare.

Deci bucataria curata si ordonata are mai multe beneficii, nu doar cele de igiena si cele 10-15 minute in plus, petrecute la final de zi pentru a strange si a curata spatiul de lucru, se resimt in productivitatea zilei urmatoare.


Eu am incercat sa simplific la maxim zona de lucru in bucatarie. Am eliminat electrocasnicele mici –  le-am facut loc in dulapuri si le scot doar cand am nevoie de ele. Am renuntat la orice elemente de decor si las totul simplu pentru a putea curata usor blatul.
Mai am un singur colt unde tin tavi, cutia de paine si maiaua, dar probabil – in timp- voi incerca sa modific si acea zona.

Inainte sa trecem la lista, vreau sa va arat si un detergent descoperit de curand la dm. Desi se poate folosi cam peste tot, eu il prefer in bucatarie pentru ca este natural, curata bine, nu are parfum si totusi elimina perfect mirosurile!

Lista de sarcini de mai jos este una ideala. Nu reusesc mereu sa ma tin de ea astfel, dar in serile in care reusesc imi este foarte bine a doua zi.

*imi pregatesc apa calda cu detergent si o carpa curata

 

☐ Sterg electrocasnicele folosite in acea zi si le pun la loc in dulap

☐ Sterg blatul, faianta daca este stropita si aragazul daca sunt pete.
(Mai demult spalam aragazul o data la cateva zile si ma chinuiam cu petele intarite; acum m-am obisnuit sa sterg aproape zilnic si este mult mai usor si eficient asa, mai ales ca detergentul si apa sunt deja pregatite)
☐ Spal vasele si la final sterg chiuveta
(Daca in ziua respectiva am folosit lamai, am pastrata coaja de la lamaie si frec chiuveta cu ea si putin bicarbonat si , ocazional, otet.)
☐ Tot daca am lamai, frec tocatoarele cu lamaie si sare grunjoasa.




☐ Sterg sticla si recipientele de detergenti si le alimentez daca este cazul (detergent de vase, otet, bicarbonat etc)
☐ Schimb prosoapele (de obicei am un prosop de maini, o laveta umeda pentru sters suprafete si inca un prosop pe care il folosesc la acoperit aluaturi, paine etc – adica un prosop uscat si curat, in care nu ma sterg pe mainj)
☐ Scot gunoiul si, mai ales, golesc recipientul cu resturile vegetale pentru compost.
☐ Sterg sau matur pe jos si “inchid” bucataria 🙂