Majoritatea oamenilor cu care ajungem sa discutam acest subiect sunt socati ca noi culcam copiii la 8.30-9.00, in conditiile in care cea mare are 6 ani impliniti. Intrebarea urmatoare este: Si in weekend/vara/vacanta? Raspunsul este DA. O rutina este rutina pentru ca este mereu la fel. Asta o face de succes si o face functionala. Cei din jur se impart apoi in doua categorii: cei care ne considera niste ciudati, cu reguli absurde si cei care ne intreaba cum facem sa culcam copiii atat de devreme, fara comentarii, discutii, tantrumuri. Exista un singur cuvant magic: rutina!

In fiecare zi facem lucrurile cam in acelasi ritm si in aceasi ordine. Copiilor, obisnuiti cu aceste obiceiuri, le vine firesc si nu resimt frustrarea si supararea pe care o poate crea un program fara reguli clare. Un program care pentru copil pare mai degraba rezultatul toanelor de moment ale parintelui si nu niste limite clare si sanatoase care sa il ajute sa creasca frumos si armonios. Pentru ca, din punctul meu de vedere, somnul este esential si se stie ca orele de somn de seara au proprietati restaurative superioare celor de dimineata. Asadar, noi am preferat mereu sa facem tot posibilul sa culcam copiii devreme, chiar daca asta a insemnat ca se trezesc devreme. Dar cand cea mare a ajuns la gradinita, acest program ne-a fost foarte util pentru ca se trezea cu usurinta si odihnita dimineata, are timp de micul dejun si uneori si putina joaca. Iar noi si locuim departe de gradinita si facem aproximativ 40 de minute pana acolo.

Dimineata ne trezim si aranjam paturile, deschidem geamul sa aerisim. Copiii se imbraca si mancam micul dejun impreuna. Se spala pe dinti, se piaptana (la fetita ii prind eu codite daca mai e timp) si apoi pregatim ghiozdanelul, ne incaltam si plecam spre gradinita. Daca nu mergem la gradinita, mai ales vara, ne-am facut obiceiul sa facem o plimbare de dimineata pentru ca ne place tare mult aerul proaspat din zori de zi.

Seara rutina incepe prin strangerea jucariilor. Mancam cina impreuna si copiii fac o baie (vara ordinea e inversata aici, pentru ca de afara intra direct la baie si apoi ne asezam la masa). Urmeaza schimbarea in pijamale, care este un ritual in sine, un moment special. Copiii se distreaza teribil si marturisesc ca avem o colectia mai mare de pijamale decat am avea neaparat nevoie. Avem pijamale pentru fiecare sezon, acum ne bucuram de categoria de pijamale de primavara-toamna, subtiri, dar cu maneca lunga si ca regula generala prefer sa le iau pijamale de bumbac, moi si confortabile (ca aici)

Dupa schimbarea in pijamale (care poate dura destul de mult), copiii se spala impreuna pe dinti si (daca e cazul) merg la toaleta.
Apoi citim impreuna o poveste de noapte buna si cantam cateva cantecele sau recitam poezii. Le urez noapte buna si ma retrag. Ei se mai joaca pentru cateva minute, dar pentru ca sunt obositi, adorm destul de repede.

Daca doriti si voi structura rutinei de seara, pe care sa o bifati impreuna cu copiii, gasiti varianta PDF aici.