Sfarsitul de septembrie este un moment de tranzitie. Treziti din caldura zilelor de vara, diminetile racoroase de septembrie ajuta copiii sa se obisnuiasca cu reinceperea anului scolar si sa isi creeze un nou ritm al zilelor. Urmeaza echinoctiul de toamna si imediat dupa aceea, Michaelmas sau sarbatoarea Arhanghelului Mihail, o sarbatoare importanta in scolile Waldorf din intreaga lume.

In timpul acestei sarbatori, copiilor li se citesc povesti despre lupta Arhanghelului Mihail cu balaurul (fortele raului) si li se sadeste astfel in suflet gandul ca binele poate invinge raul. Arhanghelul Mihail devine astfel personificarea curajului si ajuta copiii sa isi depaseasca temerile si sa gaseasca curajul sa isi infrunte proprii „balauri”.
Sarbatoarea are o puternica simbolistica: de lupta a binelui, a soarelui, a luminii. Dar este si despre lupta noastra interioara de a fi mai buni, mai curajosi si mai senini.



Pentru a marca aceasta sarbatoare, copiii participa si la o proba a curajului, o infruntare simbolica a temerilor. Iar la sfarsit primesc o mica marturie a curajului lor – de obicei o pietricica semipretioasa.

Sarbatoarea are intelesuri tot mai complexe cu cat copiii inainteaza in varsta. De exemplu, la clasa Nataliei (acum in clasa a doua), invatatoarea le-a pregatit mici cufere de lemn in care, pe langa pietricica, se aflau si cele 12 „comori ale sufletului”. Dupa ce au trecut proba curajului, copiii au primit aceste mici cufere pline de comori si s-au folosit de contextul acestei sarbatori pentru a discuta despre ele si insemnatatea lor.




In plus fata de ce au facut copiii la gradinita si scoala, am incercat si eu sa completez sarbatoarea: am copt impreuna cu copiii cate o paine-balaur si am organizat un picnic in curte.

Painea traditionala in forma de balaur este un mod de ajuta copiii sa se „lupte” cu acesta, dar mai ales este un moment potrivit sa discutam despre bataliile pe care trebuie sa le poarte ei, incercari care deseori nu ne sunt cunoscute noua, dar avem astfel ocazia sa le sadim in suflet credinta ca binele, dragostea, prietenia, curajul, bunatatea, vor iesi mereu invingatori.

Iar pentru ca vremea ne-a permis, am incheiat aceasta perioada incarcata de semnificatii si cu un picnic in curte. Copiii au fost foarte incantati si stiu ca vor purta in amintire si in suflet caldura soarelui din acea dupa-amiaza.