Un detaliu pe care putini dintre cititorii mei il cunosc este ca, inainte de a avea copiii si de a ma reorienta spre activitati care imi permit sa muncesc de acasa, am lucrat in resurse umane. Chiar daca nu am apucat sa am o vechime respectabila, in acea perioada am putut sa lucrez pe numeroase si diverse proiecte, pentru joburi in Timisoara, joburi in Oradea sau Cluj.
Acum, aflandu-ma de cealalta parte a „baricadei”, m-am intrebat si eu cum as face fata si cum as raspunde intrebarilor de la un interviu de angajare dupa intoarcerea din concediul de maternitate.
Da, legal si in cazul ideal, trebuie sa aveti un loc de munca asigurat la intoarcerea din concediu. Dar multe mame stiu ca in realitate postul lor nu mai exista sau – pur si simplu – au ales sa stea mai mult cu copiii si se intorc la lucru dupa o pauza mai lunga. Deci cu emotii si mai mari si fiind nevoite sa isi caute un loc de munca. Indiferent de scenariu, la interviu veti discuta despre „pauza” din CV. Si iata cum va sfatuiesc eu sa abordati problema.

1. Treceti clar in CV ce inseamna pauza de 2-3-4-7 ani (sau cati aveti), dar nu incercati sa fiti glumete (nu e locul). Deci formularile de genul „managerul familiei”. „CEO la mine acasa” sau „mamica 24/7” in cel mai bun caz le puteti trece la statusul de pe Facebook.

2. „De ce ai in CV o pauza atat de lunga?” Asta e probabil prima intrebare cu care te vei confrunta la orice interviu, deci mai bine pregateste-te bine pentru ea. Nu te fastaci, nu te speria, nu te inrosi. Stai dreapta si zambeste cu incredere. Vorbeste cu sinceritate despre decizia ta de a ramane acasa si de a avea grija de copii, despre faptul ca ai avut privilegiul de a putea alege sa te concentrezi o vreme exclusiv pe copiii tai, dar apoi muta discutia spre argumentele intoarcerii tale la lucru, despre motivatia ta puternica, despre faptul ca aceasta este o decizie bine gandita, asumata, aratand astfel angajatorului ca esti o persoana in care poate avea incredere.

3. „Planifici sa ai si alti copii?” Intrebarea e ilegala in lumea ideala. In lumea reala este foarte posibil sa o auziti. Nu va pierdeti cumpatul si nici nu va enervati. Raspundeti prin a reaminti potentialului angajator ca decizia de a va intoarce la lucru este una atent gandita si ca va doriti sa deveniti un membru valoros al echipei. Din nou, intoarceti discutia din zona personala spre cea profesionala.

4. „Crezi ca esti la zi cu cerintele jobului?” De fapt, pe angajator nu il intereseaza atat pauza efectiva din CV-ul tau, cat faptul daca nu ai „ruginit” stand acasa in „concediu” 🙂
Raspunsul la aceasta intrebare depinde de domeniu, dar poti sa amintesti de eventuale cursuri pe care le-ai facut in aceasta perioada, poti aminti cartile sau publicatiile pe care le-ai urmarit etc.
De asemenea, „tradu” noile tale abilitati de mama in limbaj profesional: abilitatea de a te concentra, de a rezolva probleme, atentia la detalii, abilitatea de a te organiza, de a ramane motivata etc.

5. „Cum te vei imparti de acum intre cariera si copii?” Intrebare eleganta pentru: ce te faci cand e copilul bolnav? si este o intrebare la care trebuie sa raspunda mai ales mamele. Cel mai bun raspuns aici ar fi sa le explici ca intoarcerea ta la lucru este o decizie luata cu sprijinul intregii familii, deci, in caz de nevoie, ai sprijinul lor pentru a iti putea indeplini obligatiile la lucru.

Acestea sunt doar cateva intrebari pe care mi le-am amintit eu din experienta mea. Sau, mai bine spus, cele mai comune si mai elegante. Sunt curioasa daca voi v-ati confruntat si cu alt tip de intrebari cand v-ati intors la lucru dupa concediul de maternitate.