0
11 In Uncategorized

Paine coapta in vas roman

IMG_6385

Ideea de a face paine in vasul roman am gasit-o la Miha si ma bucur nespus ca am pus-o si eu in aplicare. Am folosit o reteta de baza, dar rezultatele sunt spectaculoase! Painea este foarte crocanta la exterior si pufoasa la interior.

IMG_6397

Ingrediente

500 gr faina speciala pentru paine de la Boromir
1 pliculet de drojdie
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
2 linguri ulei
aproximativ 300 ml apa sau cat va cere faina

Metoda de amestecare a ingredientelor si de framantare este similara cu celelalte paini – un exemplu aici.

IMG_6382

Doar ca de aceasta data, dupa prima framantare lasati aluatul la odihnit pentru 40 de minute, framantati din nou, dati forma dorita painii, asezati-o in vasul roman pudrat in prealabil cu faina si mai lasati la crescut inca 20 de minute inainte de a-l pune la cuptor.

Eu am tinut vasul acoperit cam o ora, dupa care am dat jos capacul sa se rumeneasca painea. Cand painea a prins crusta am scos-o din cuptor.

Crusta si aluatul pufos tin loc de cuvinte! 🙂

IMG_6392

IMG_6395

* vasul roman se inmoaie in apa conform indicatiilor producatorului.

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply
    retete- ina
    31/05/2011 at 03:18

    cum o fi vasul?painea vad ca a iesit foarte bine,coaja crocanta,buna

  • Reply
    ama
    31/05/2011 at 16:27

    Ina vasul e un vas roman absolut banal 🙂

  • Reply
    Anonim
    31/05/2011 at 17:43

    buna reteta daca ati fi aratat si vasul

  • Reply
    Bucate apetisante
    31/05/2011 at 17:52

    Chiar e prima oara cand vad asa ceva.
    As incerca si eu,dar am vas roman din acela inalt,nu dreptunghiular.
    Imi place cum arata painica ta.

  • Reply
    jurnaldegospodina
    31/05/2011 at 18:33

    am facut si eu odata in vasul roman si am mancat painea fara partea de jos…a ramas lipita de vas :)..dar gustul a fost bestial…as mai incerca parca odata cu vasul pudrat cu faina …atunci am uns vasul cu ulei :),o miscare nu prea inteligenta:))

  • Reply
    ama
    01/06/2011 at 08:35

    @Anonim vasul este asemanator cu acesta http://www.torquato.de/pic/pkat_101961_101961.jpg

    @Bucate apetisante si eu e prima oara cand incerc si sigur mai fac 😉 vas din ala inalt am si eu – iese un gulyas in el de mori ;))

    @Jurnal de gospodina :)) stiu ca si eu am patit asa cu un colt unde se pare nu am pudrat destul. dar am desprins-o incet cu un cutit 😉

  • Reply
    Bucate apetisante
    01/06/2011 at 15:04

    Hai ca sunt curiosa..acum ma pregatesc sa fac un fel de ghiveci in el,dar urmeaza gulasul in zilele urmatoare sau sapt ce vine 🙂

  • Reply
    ama
    02/06/2011 at 05:42

    @Bucate apetisante uite aici cum am facut eu http://amainbucatarie.blogspot.com/2010/12/gulyas-in-vas-de-lut-roman.html
    bine era iarna, altfel picau carnatii :))

  • Reply
    roberth
    26/08/2012 at 14:13

    Din cate stiu vasul roman nu poate fi introdus in cuptorul gata incins pentru ca se crapa… deci, care este "secretul"?

  • Reply
    ama
    27/08/2012 at 06:19

    da, Roberth, greseala mea. Am corectat. vasul de lut se pune doar in cuptorul rece.

  • Reply
    Index retete | Ama Nicolae
    11/07/2015 at 12:25

    […] dovleacChifle cu lapte batut Chifle cu mascarponeCoronite cu susanPrima mea painePaine alba/neagraPaine coapta in vasul romanPaine cu ceapa si verdeturiPaine cu nucaPaine cu nuca si stafidePaine cu verdeturi pentru […]

  • Leave a Reply