Motricitatea fina (dexteritatea) la copiii mai mari

Mereu auzim si citim recomandari pentru dezvoltarea motricitatii fine a bebelusilor si copiilor mici. Dar cand trec de 3-4 ani, acest subiect pare sa se estompeze treptat, pana cand ajunge sa dispara cu desavarsire.

De ce?
Mai ales cand, la varsta adulta, lipsa de dexteritate devine o problema serioasa in unele profesii.
Ca sa nu mai spun ca sunt studii care arata legatura dintre o buna dezvoltare a motricitatii fine si abilitatiile intelectuale la adulti.

Noi avem norocul sa fim la o scoala care pune mult accent pe dezvoltarea motricitatii fine si a dexteritatii la copii si vreau sa va enumar cateva lucruri simple pe care le puteti face si voi cu copiii vostri.

1. Desenati
La scoala fiicei mele, pana acum – la sfarsitul clasei 1 – copiii lucreaza exclusiv cu blocuri si creioane cerate.
Initial m-am intrebat si eu de ce, pana m-am uitat mai atent la modul in care fiica mea deseneaza si scrie in caiet. Foloseste mai multe laturi ale blocurilor cerate, prinderea lor in mana este diferita si mai completa decat la un creion normal si dezvolta o dexteritate superioara.
Incercati si voi sa desenati si sa scrieti cu un bloc cerat si va veti da seama de felul in care va este solicitata mana.
Acasa avem o multime de creioane. Atat creioane mai groase (care vor fi folosite si la scoala de la anul), cat si creioane colorate normale, carioci – atat carioci simple, traditionale, cat si cele cu pensula sau carioci pentru diferite activitati creative, dar si pensule si creta.
Ideea este sa incurajez cat mai mult timpul petrecut de copii desenand si pictand, oferindu-le o multime de variante.

2. Cantatul la un instrument muzical
In general, orice instrument muzical va ajuta dezvoltarea motricitatii fine. La noi la scoala, copiii canta la flaut si am putut observa direct cum ajuta acest instrument la o dexteritate buna.

Penarul tricotat la scoala

3. Tricotat, impletit, cusut, crosetat
Va voi da exemplu tot scoala noastra. Incepand cu grupa mare de gradinita, copiii pregatesc cu mainile lor cate un proiect.
Copiii din grupa mare tes singuri materialul necesar pentru o gentuta. Cand e gata bucata de material, tot ei o cos si ii impletesc o bretea lunga.
In clasa pregatitoare, invata sa tricoteze pe degete si la finalul anului isi pregatesc o husa speciala pentru flautul ce urmeaza sa il primeasca. Va marturisesc ca eu nu am reusit sa invat sa tricotez pe degete si cand ma uit la fetita mea cum face (si cat de repede!), am impresia ca i se incalcesc si degetele in ata.
Iar in clasa 1 copiii incep sa invete sa tricoteze pe andrele si pana la finalul anului scolar isi tricoteaza un penar special, un penar in care isi vor tine creioanele.

Acasa am incercat sa sustin aceste activitati de la gradinita si scoala. Am inceput cu cusutul, impaslirea lanii si goblenul.

4. Gatitul
Gatitul inseamna si o gama foarte vasta de miscari de motricitate fina. Va enumar cateva:
☐ Curatatul legumelor
☐ Tocatul
☐ Framantatul
☐ Amestecatul
☐ Ornatul
Copiii invata mai usor astfel sa prinda diferite forme si texturi si sa isi dozeze corespunzator efortul.

5. Crearea de bijuterii (inclusiv bratari ale prieteniei)
Fetitele pot fi fascinate de diferite seturi de fabricate bijuterii din margele, dar atat fetitele cat si baietii pot impleti bratari ale prieteniei (exista o ultime de variante si ventru acestea), pot experimenta cu diferiste tipuri de noduri sau de feluri de a-si lega sireturile la pantofi.

6. Joaca cu plastilina/ceara/lutul
Da, nu sunt prea mari pentru plastilina, desigur, doar trebuie sa faca lucruri mai complicate si care sa ii fascineze suficient. Ca alternativa, puteti sa va jucati si cu ceara (exista de vanzare ceara speciala pentru modelat – este naturala si pentru ca se modeleaza ceva mai greu decat plastilina moderna, solicita si mai mult motricitatea fina), dar si cu lut, mai ales ca exista seturi speciale de vanzare pentru copii.

7. Joaca cu hartie si lipici
Copiii mei au la dispozitie mereu coli albe de hartie si deseori sunt uluita ce minuni le ies din ele. Abia am inceput sa invatam si putin origami (o alta activitate perfecta pentru exersarea dexteritatii), dar pana acum si-au construit casute, avioane sau laptopuri folosind doar coli albe, o foarfeca si lipici.

8. Reparatii si constructii: joaca cu surubelnita si alte scule
Fie ca alegeti seturi de jucarie sau chiar si sculele reale, folosirea sculelor pentru diferite activitati este o metoda excelenta pentru a incuraja dezvoltarea dexteritatii.