M-am gandit destul de mult timp inainte de a porni aceasta sectiune pe blog, dar pentru ca pe mine acest obicei m-a salvat de la mult timp pierdut, m-am gandit ca trebuie sa impartasesc si cu voi un obicei foarte util si sanatos.

La sfarsitul fiecarei saptamani, ma asez la birou inconjurata de cartile mele culinare, de caiete, notite, reviste si cu computerul deschis pe retetele salvate de pe blogurile pe care le urmaresc si admir. Si incep sa intocmesc meniul saptamanii.

De ce e util sa ai un meniu al saptamanii?

  • Economisesti bani
De cate ori nu ati patit sa cumparati mai mult decat era nevoie?

E dovedit statistic (si eu pot sta marturie) ca o persoana pornita la cumparaturi fara o lista de cumparaturi, va cheltui mai mult decat una care are o lista pregatita de acasa.
Iar dupa ce ati decis in mare ce vreti sa gatiti in saptamana ce urmeaza, intocmirea unei liste de cumparaturi este extrem de simplu de facut. Si va garantez ca veti constata de la prima incercare cat de mult scade volumul cumparaturilor. Pentru ca nu veti simti nevoia sa cumparati mai mult decat aveti nevoie.
In plus, veti evita momentele in care sunteti nevoiti sa aruncati ingrediente stricate, nefolosite, cumparate fara a sti daca si cand le puteti folosi.

  • Mancati mai sanatos
Cand pregatiti meniul saptamanii detineti controlul asupra alimentatiei. Nu veti pati sa mancati carne de porc toata saptamana, pentru ca puteti planifica si un intermezzo de peste. Sau nu veti servi doar cartofi la garnitura, ci veti servi si orez si legume. Puteti jongla cu alimentele astfel incat sa asigurati organismului toate elementele necesare functionarii sale sanatoase.
Gandit din timp un meniu este mai bogat, mai echilibrat si mai sanatos decat o masa pregatita vesnic in pripa.
  • Mancati mai proaspat

Stiind ce urmeaza sa gatiti, puteti cumpara ingredientele proaspete si sa le folositi de indata fara sa zaca zile in frigider.

  • Aveti mereu ingredientele necesare

Astfel incat sa nu va treziti la mijlocul prepararii unei mese delicioase ca va lipseste un ingredient esential. Planificarea meniului si lista de cumparaturi facuta pe baza lui va asigura ca aveti exact ingredientele de care aveti nevoie.

  • Economisiti timp

…si nervi as spune.
Stiind ce urmeaza sa gatiti puteti sa stiti cat timp trebuie sa alocati prepararii, puteti scoate carnea din congelator cu o seara inainte, puteti pregati ingredientele necesare din timp (maia, fasole etc).
De asemenea, eu profit de zilele mai libere pentru a pregati mancarea si pentru zile in care stiu ca nu am timp. De aceea imi personalizez meniul in asa fel incat in zilele libere gatesc un pic mai mult sau un fel de mancare mai spornic.

V-am convins cat este de util un meniu? 🙂
Puteti folosi un meniu tiparit sau sa il personalizati in functie de necesitatile voastre si ale familiei voastre.

Eu am sa va propun in fiecare saptamana un meniu. El este bineinteles orientativ si chiar m-as bucura daca ati dori si voi sa imparatasiti versiunea voastra.

Am facut si un mic poster care sa fie semn al acestei incercari de a avea o dieta mai bogata si sanatoasa.

LUNI

Ciulama de pui cu smantana

MARTI

File de crap cu rosii si ciuperci

MIERCURI

Salata mediteraneana cu paste

JOI

Pulpe de pui la cuptor

VINERI

Boeuf bourguignon cu taitei

SAMBATA

Salata de pui in sos curry

DUMINICA

Friptura de porc cu cartofi la cuptor

Plus:

Paine de secara

Smoothie de banane