bebe

Una din cele mai vii amintiri pe care le am in legatura cu nasterea primului copil s-a petrecut la cateva minute dupa ce am ajuns acasa cu bebe nou si pufos. Aveam totul pregatit, lasat acasa la dunga, totul mergea conform planului pana cand….am scos pompa de san din cutie si am realizat ca nu stiu sa o asamblez. M-a cuprins panica si am inceput sa plang!
Pentru mine acest gadget a fost vital la primul copil. Am mai povestit pe blog despre faptul ca la ambii copii am suferit de supra-productie (da, am suferit, pentru ca prea mult lapte este ceva dureros pentru mama si incomod pentru bebelus), dar la primul copil, fara experienta si speriata, pompa de san mi-a fost luni intregi cel mai bun prieten si m-a ajutat sa o pot alapta pe Natalia exclusiv si prelungit, pana cand s-a intarcat ea singura.

De aceea, azi m-am gandit sa fac aceata lista: de lucruri pe care eu le recomand pentru mamele care sunt la primul copil. La al doilea copil multe se schimba, experienta te ajuta enorm. Dar la primul…Of! 🙂

1. Categoria haine
Stiu listele nesfarsite si datatoare de panica. Eu am avut un singur cosmar gravida fiind: ca nu ma voi descurca sa imbrac copilul si sa estimez cu cate sa il imbrac! 🙂 Sunt convinsa ca de la atatea liste nesfarsite mi s-a tras.
As zice asa acum:
8-10 salopete – din punctul meu de vedere doar in asa ceva as tine bebelusii. Simple, fara elastice care sa ii stranga, fara chin la imbracat. Dar as incerca sa gasesc salopete cu fermoar, ma scot din minti capsele si mereu ma incurc in zona in care se termina picioarele si se face un singur rand. Macar o capsa tot o inchid aiurea.
5-7 body-uri – de dat eventual sub salopeta daca e bebe de iarna sau purtate ca atare daca e bebe de vara
(*numarul acestora va depinde si de sistemul digestiv al copilului. Unii vor pata cateva haine pe zi si e bine sa aveti de rezerva, dar asta veti afla doar dupa :))
1 jerseu si/sau o geaca – in functie de anotimp
daca e bebe de iarna si o pereche de pantaloni grosi si un rand de botosei.
daca il veti plimba in carucior si e bebe de iarna, atunci va trebuie si un overall gros
caciulita/palarie (in functie de sezon)

(Marturisire: am avut muuult mai multe la primul copil! Nu au fost necesare!)

2. Categoria hrana
Revin la povestea din introducere si continui.
Supra-productia mi s-a instalat de la iesirea din operatie, iar bebe desi mare (3800) nu reusea sa se mufeze pe sanul pietroi. Atunci asistentele m-au invatat sa mulg putin,cat sa inmoi putin sanul si copilul se poate mufa. Pentru mine acest aspect a facut toata diferenta pentru alaptarea cu succes a primului copil. Nu stiu daca ma tineau nervii mult sa o vad urland de foame si neputand sa prinda sanul.
Atat in spital cat si acasa am avut pompa manuala de la Avent Phillips si de atunci eu recomand oricarei mame sa aiba una la nasterea copilului. 

Dar utilitatea pompei nu s-a oprit aici.
Lipsa experientei si-a spus cuvantul si la instalarea ragadelor. Si au fost urate, pana la sange. Si nu puteam sa dau copilului sa suga cand curgea sange (unii zic ca nu are nimic, dar eu nu am putut). Si atunci mulgeam lapte si aruncam cat era roz (cu sange) si pastram doar lapte curat, pe care apoi il dadeam cu biberonul.
Din nou, stiu ca multi vorbesc de risculde a crea confuzie intre san si biberon, dar pentru noi, acele cateva dati in care am putut sa mulg si sa dau cu biberonul m-au ajutat din nou sa trec peste primele zile dificile in alaptare si sa pot alapta mai apoi cu succes.
Prin urmare, am mai avut un singur biberon (tot Avent) si un sterilizator.
Sterilizatorul l-am folosit si pentru pompa de san, dar si pentru suzetele copilei (obicei „invatat” in spital)

3. Categoria dormit
La primul copil mi-a fost util patutul, desi am practicat cosleepingul. Dar, pentru mintea mea de mama incepatoare, ideea ca la somnul de peste zi, cand nu e cu mine, copilul doarme in patut si nu poate sa cada, a fost foarte important. Asadar, eu recomand o investitie minima, intr-un patut de panza, care poate fi folosit si in voiaj si care se impacheteaza usor cand nu mai aveti nevoie de el.
In rest, un cearceaf elastic pe patul cel mare si luati fara teama copilul sa doarmna cu voi.

4. Categoria baie
Nu investiti in cine-stie-ce vani anatomice. Luati o vana simpla si faceti baie copilului pe brat. Ulterior, puteti lua si un scaunel, dar ideea e sa cumparati o vana simpla pentru a va putea folosi de ea cat mai mult timp, si dupa ce creste copilul.

5. Categoria la drum
Desi imi port copiii, recomand tousi sa aveti si un carucior. Mie mi-a fost util si la al doilea copil, chiar daca numai pentru plimbari scurte sau stat la soare in curte. La primul copil mi-a fost mai teama sa o port de micuta si chiar si apoi, in unele locuri am preferat sa merg cu carutul. E grozav daca puteti sa le imbinati pe amandoua: carucior si sisteme de purtare adaptate varstei.

Concluzie
La primul copil am avut mult mai multe decat ceea ce am enumerat ma sus. Aceasta lista este scrisa cu mintea mea de acum, mama a doi copii. La unele lucruri am renuntat la al doilea copil, dar inca le recomand mamelor aflate la primul copil pentru ca pot ajuta enorm.