Lista de sarcini casnice pentru luna februarie
Desi pare greu de crezut, da, ne apropiem in sfarsit de finalul lunii ianuarie. Nu stiu de voi, dar mie luna asta mi s-a parut tare lunga si, sincera sa fiu, cam neproductiva. Prin urmare, sunt decisa sa schimb putin ritmul in luna februarie.

In lunile de iarna, casa a fost oarecum in hibernare. Nu am facut schimbari majore sau reparatii (nici nu prea aveam cum!) si toate au functionat cum au trebuit si am avut apa, caldura si electricitate fara probleme toate aceste luni. Desi vor mai urma si alte valuri de frig in februarie (chiar si in martie), deja avem zile in care primavara parca-parca ne zambeste: temperaturi cu plus, zapada s-a topit, in gradina au inceput deja sa isi arate capetele primele flori de primavara, mugurii de pe copaci sunt tot mai mari.
De aceea in luna februarie vreau sa ma concentrez pe verificari ale diferitelor zone din casa, zone din casa care ar fi avut de suferit in ultimele luni, fie din cauza conditiilor meteo, fie din cauza utilizarii intensive.

1. Verificarea sistemului de incalzire a casei si a apei
In primul rand, vreau sa profit de o zi mai calduroasa sa opresc centrala si sa o curatam bine. Am mai facut asta o data in timpul iernii, pentru ca vreau sa o ajut sa functioneze cat mai bine si mai eficient. De asemenea, vreau sa verific si functionarea acelor piese care se pot uza in timp, in urma utilizarii. Am deja vreo doua pe lista, pe care le-am observat in timpul iernii.
Pentru ca centrala o vom opri in 1-2 luni, incalzirea apei o vom face cu partea electrica a boilerului. De aceea, in ziua in care opresc centrala, voi face si un test pentru a verifica daca rezistenta boilerului este inca functionala.

2. Atat in camera centralei, cat si in casa, voi verifica tevile sa ma asigur ca nu au aparut pe undeva scurgeri. Aici includ tevile din pamant, care fac legatura cu casa: am povestit in trecut ca am avut niste Dorei la lucru de la Enel, care mi-au spart teava cu apa (desi am stat langa ei pana au dezgropat-o si stiau de existenta ei, tot au dat cu tarnacopul pana au spart-o) si de atunci fac ocazional verificari pentru a ma asigura ca peticeala facuta de ei rezista. Dar indiferent de asta, e bine sa faceti un test si pe aceasta zona si inclusiv in caminul de vizitare unde va sunt montate apometrele.

3. Resetarea si verificarea sistemelor electrice din casa. UPS-uri, stabilizator de tensiune, prelungitoare, intrerupatoare (mai ales cele externe), prize etc.

4. Verificarea acoperisului pentru eventuale daune cauzate de zapada mare si ingheturi. Din exterior toate tiglele sunt la locul lor, dar e utila o verificare mai amanuntita si in pod. Noua zapada mare ne-a deteriorat o parte din burlan, deci oricum vom avea de facut reparatii in aceasta zona.

5. In ceea ce priveste interiorul, vreau sa improspatez putin atmosfera prin curatarea si aspirarea jaluzelelor si peretilor.

Sursa ilustratie folosita in infografic