Dupa cum discutam si zilele trecute pe pagina de Facebook, lista de cumparaturi este esentiala pentru multi dintre voi. Fie ca reusiti sa va tineti de ea sau nu.

Eu lucrez cu doua liste de cumparaturi – una saptamanala si una lunara.

Lista saptamanala include produse proaspete sau care se termina foarte repede – ca de exemplu fructele, legumele, lactatele si apa.

Lista lunara (despre care am sa va vorbesc in viitor) este mult mai stufoasa si include produse care pot fi depozitate/congelate, conserve, detergenti, cosmetice etc. Aceste cumparaturi le fac in general la bax, bidon sau ambalaje destinate folosirii profesionale. De exemplu cumpar detergentul de vase si sapunul la bidoane de 4-5 litri si in loc sa cumpar mai multe pungi de mazare la 500 gr, cumpar o punga la 3 kg (am avantajul unui congelator mare) si pretul este neasteptat de avantajos.

Revenind la lista de cumparaturi saptamanala, iata cativa pasi pe care ii urmez.

1. In primul rand este bine sa alcatuiti o lista de baza cu produsele folosite de voi. De exemplu la noi se consuma foarte multi castraveti si mere. Prin urmare aceste produse sunt mereu pe lista!
Produse precum carnea de pui sau broccoli sunt in general cumparate lunar, dar sunt trecute pe lista pentru ca intra de asemenea la produse utilizate foarte des si de care nu ne putem lipsi in caz ca se termina. Daca nu le mai am in casa ele raman pe lista, daca insa le mai am sunt sterse.

Lista de baza este indicat sa o faceti in functie de necesitatile si obiceiurile voastre.

2. Pasul urmator este alcatuirea meniului saptamanii. Avantajele meniului saptamanii le-am discutat aici.
Eu alcatuiesc meniul in functie de ceea ce am in casa, dar invariabil apar ingrediente care imi lipsesc. Aceste ingrediente completeaza lista de cumparaturi saptamanala.

3. In plus, am pe frigider o mica listuta pe care trec orice produs care s-a terminat in casa – fie alimentar sau nu. La final completez lista cu aceste produse.

Desi pare ca sfarsesc cu o lista exagerat de lunga, cateva minute investite in a face un meniu al saptamanii si a alcatui o lista de cumparaturi se dovedeste de fapt a fi foarte economica.
Cu toate acestea, ajunsi la magazin, fiti flexibili! Asta nu inseamna sa puneti in cos tot ce are ambalaj stralucitor :)), dar daca gasiti la oferta un produs care stiti ca oricum il folositi il puteti cumpara. Sau o floare frumoasa! 😉 Cu conditia sa nu va indepartati prea mult de la lista! 🙂

Gasiti aici lista mea de baza saptamanala, la care adaug ingredientele cerute de retetele din meniul saptamanii.

Sper sa va fie de ajutor! 🙂