Vremea buna de anul acesta – calduroasa si cu ploi – a ajutat ca gradinile sa fie foarte roditoare. Semintele rasar puternice, plantele cresc cu repeziciune (ca si buruienile), incep sa apara roadele si este in fiecare zi cate ceva de facut.

Iata cateva sarcini specifice pentru gradini pentru luna iunie:

1. Eliminarea insectelor si daunatorilor. Sunt adepta solutiilor naturale, dar cand situatia scapa de sub control caut pesticide cat mai bune si stropesc zonele cu probleme. Acum cateva zile s-a stropit in sat – de la primarie – si de atunci parca situatia a scapat complet de sub control si suntem napaditi de insecte, mai ales muste. Asa ca, de voie, de nevoie, a trebuit sa stropesc si eu. Stropitul se face ciclic, astfel incat sa fie eliminate insectele care eclozeaza de la ultima stropire.
De asemenea, tot la categoria pesticide, anul acesta am decis sa actionez impotriva buruienilor agresive care ne napadesc podul aflat la sosea, asa ca am cumparat o sticla de Glifotim (erbicid total) si acum tot astept zile cu soare sa il pot aplica, dar aproape in fiecare zi avem cate o furtuna de vara.
Si nu in ultimul rand, ma lupt de cativa ani cu un prun batran si bolnav. Fructe nu mai face si este prea inalt sa poata fi stropit bine. Din pacate, distruge tot ce se afla in raza sa: verdeata, iarba, forsynthia si un piersic de livada cu fructe delicioase. Deci anul acesta i-am pus gand rau si cred ca voi apela la o drujba sa rezolv situatia.

2. Udarea din abundenta a gradinii si mai ales a rasadurilor. Pana acum am avut noroc de vreme buna si interventia mea nu a fost necesara decat rareori.

3. Udarea si intoarcerea compostului. Compostul trebuie sa aiba umiditate si este bine sa il udati din cand in cand. De asemenea, pentru a grabi formarea compostului, este indicat sa il intoarceti cu o furca din cand in cand, astfel incat sa se amestece mai bine. Si nu uitati sa pastrati proportiile corecte.

4. Nu se mai recolteaza rubarba 🙁 chiar daca mai sunt tije apetisante pe ea, este timpul sa o lasati sa isi adune puterile pentru anul ce vine.

5. Daca nu ai facut-o pana acum, planteaza rosiile, ardeii, vinetele. Daca le-ai plantat deja, asigura-te ca rosiile sunt bine legate si copilite.

6. Scoate, rareste si replanteaza bulbii de la florile de primara.

7. Culege si planteaza noi seminte de salate si spanac, astfel incat sa ai mereu resurse de verdeata proaspata.

8. Cand se incalzeste vremea si ploile sunt mai rare, ridica nivelul masinii de tuns iarba, pentru a proteja firul de iarba.

9. In aceasta luna poti sa si inmultesti unele plante, mai ales cele care au lastare noi si tinere.

10. Ingrijeste gradina: adauga compost, ingrasamant si indeparteaza buruienile de cum apar.

11. Ingrijeste florile: taie florile care se ofilesc pentru a incuraja o noua inflorire.