0
0 In Gradina

Iulie – sarcini in gradina

La final de iunie am fost plecati in vacanta in Croatia. Am fost in Kastela (un orasel aflat intre Split si Trogir) si acolo am descoperit o micuta gradina botanica crescuta in curtea unei scoli primare. Plimbarea in micuta gradina a fost una din cele mai placute din Croatia si be-a cucerit racoarea vegetatiei abundente si am decis ca vom face tot ce putem ca si gradina noastra sa fie asa umbroasa si racoroasa in zilele toride de vara. 
Ne-au placut tare mult si micutele fantani arteziene pentru gradina, dar probabil anul asta vom asigura apa din gradina cu o piscina de copii!

Ingrijirea gazonului 
In aceasta perioada gazonul trebuie udat bine, dar in acest an avem ploi din abundenta, deci momentan nu e cazul. De asemenea, buruienile au inceput deja sa apara, deci puteti sa dati cu ingrasamant si ierbicid sa il ajutati putin. Continuati sa tundeti des gazonul, sa nu creasca excesiv buruienile.

Intoarce si uda compostul
Pune aici toate resturile vegetale din gradina si bucatarie. Umezeala si caldura vor ajuta la formarea rapida a conpostului si il vei putea folosi in toamna.

Curata gradina sau pomii de fructele cazute in aceasta perioada
In perioada iunie-iulie pomii fructiferi “scapa” de excesul de fructe, astfel incat sa poata asigura rodul. De aceea veti vedea fructe cazute in iarba sau fructe stricate in pom. Eu am curatat ieri crengile lasate ale marului, prea tanar pentru rodul sau bogat. Natura isi poarta de grija si multe mere au ramas mici si au putrezit. Asa ca am usurat putin povara crengilor si am cules merele stricate (merg perfect la compost)


Intretinerea tufelor si arbustilor
Continuati sa tundeti trandafirii uscati, astfel incat sa va asigurati ca vor tot inflori. De asemenea, tundeti tufele de crengutele crescute in exces sau de florile uscate. In plus, taierea le va indesi si le va face mai viguroase.
Daca nu este inca foarte cald si umezeala este mare, puteti sa plantati crengutele taiate in pamant pentru a propaga arbustii. De exemplu, eu am plantat de curand forsynthia si multe crengute s-au prins si sper sa le transform intr-un frumos gard viu.

Ce mai poti planta in iulie?
☐ castraveti – au nevoie de doar 52 de zile sa poata fi recoltati, deci daca vremea e buna, puteti avea o recolta numai buna pentru muraturi.
☐ sfecla rosie – o puteti recolta in aproximativ 60 de zile
☐ morcovi – daca ii plantati acum, ii puteti recolta in toamna (cresc cam in 75 de zile)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply