0
9 In Uncategorized

Iaurt de casa

Stiu ca sunt nenumarate postari despre cum sa faceti iaurt de casa si eu nu detin vreo reteta diferita, ci pur si simplu vrea sa scriu despre iaurtul de casa pentru a va aminti (si poate determina!) sa mai faceti din cand in cand o oala de iaurt bun si natural.

IMG_8344

Procedeul este extrem de simplu.

Eu iau lapte de vaca si il dau in clocot o singura data, desi mai nou, in lumina ultimelor lecturi inclin tot mai mult sa consum laptele crud. Deci, dupa cum spuneam, fie fierbeti laptele, fie doar il incalziti pana aproape de punctul de fierbere.

Apoi il lasati sa se raceasca pana cand e doar caldut – daca aveti termometru si vreti sa faceti iaurtul „ca la carte” asteptati sa ajunga la 43 grade.

Eu folosesc pentru iaurt un ulcior de lut pentru ca tine caldura mai bine. Ung vasul cu iaurt (la inceput luati un iaurt de la magazin, apoi folositi putin din iaurtul vostru) si pun laptele.

425122_10151240645930608_329505490607_22929076_1868844467_n

Pun o farfurioara pe post de capac si las ulciorul intr-o zona calda – iarna merge perfect undeva in apropierea caloriferului.

IMG_8341

Lasati peste noapte si dimineata aveti un iaurt delicios! 🙂

You Might Also Like

9 Comments

  • Reply
    C. Nicoleta
    14/07/2013 at 06:44

    Buna! as avea sa stiu daca iaurtul iti iese "tare" daca pot sa spun asa…Eu asa imi aduc aminte de iaurtul de la tara facut de bunica mea.
    Am mai incercat sa fac iaurt in casa dar… din pacate imi iese destul de lichid… 🙁

  • Reply
    Karioka
    14/07/2013 at 07:42

    Oare iese si cu lapte din asta de supermarket? nu am de unde lua lapte non pasteurizat

  • Reply
    Elena
    14/07/2013 at 08:20

    Mai merge uns vasul si cu smantana, daca e din aia adevarata. Mi-ai facut pofta mare cu postarea asta!

  • Reply
    ama
    15/07/2013 at 04:52

    Nicoleta da, iese tare. Se vede si in poza. Sincera sa fiu, iese asa doar in vasul de lut (pastrez ulciorul asta doar pentru iaurt 😀 )

    Karioka – nu am idee 🙁

    Elena – daaa 🙂

  • Reply
    Simona
    12/03/2014 at 08:16

    Nu iese cu lapte din magazin, am incercat eu, iese doar cu lapte proaspat de vaca, fiert cateva secunde. Cand vreau sa fie mai dulceag il fac cu smantana, iar cand vreau sa fie mai acru pun putin din iaurtul precedent de preferat partea de deasupra ca e mai grasa.

  • Reply
    Cilibiu Andreea
    26/08/2015 at 14:23

    Buna Ama, iaurtul tau arata foarte bine. Am incercat si l-am facut si eu aseara si desi a fost foarte bun la gust, avea o textura foarte cleioasa, deloc imbietoare. Am folosit iaurt din comert si lapte de la dozator. Am inteles ca textura cleioasa va disparea in timp dar problema este ca nu mancam iaurt asa des, prin urmare nu stiu cum as putea pastra maiaua de casa pana data viitoare cand o sa mai fac iaurt. Tu cum procedezi?

    • Reply
      amanicolae
      27/08/2015 at 18:37

      Textura e data de lapte sau de faptul ca temperatura nu e potrivita. Mie cleios imi iesea daca nu era suficient de cald. Si acesta este unul din motivele ptr care am ales sa imi iau un aparat de iaurt.
      Eu tin in frigider un borcanel de iaurt. Banuiesc ca odata la doua saptamani tot mai faci cate o tura…mai mult, nu stiu.

  • Reply
    Andreea
    28/08/2015 at 19:39

    Multumesc pentru raspuns. Nu stiam ca pot tine in frigider pana la doua saptamani iaurtul, desi nu cred sa fie nevoie sa il tin atata deoarece as vrea sa il fac macar o zi pe saptamana.

  • Reply
    Ce sa mananci dupa nastere (chiar daca alaptezi)
    29/10/2015 at 09:32

    […] sa faceti iaurt in casa (reteta aici) si cititi mai multe despre beneficiile […]

  • Leave a Reply