Gibassier este o specialitate frantuzeasca, o chifla dulce si aromata intens de portocala si anason.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ingrediente
80 ml lapte caldut
un cubulet de drojdie proaspata
70 gr zahar
300 gr faina
1/2 lingurita sare
2 oua
2 linguri de ulei
coaja de la o portocala (aproximativ 2 lingurite)
2 lingurite pudra de anason

Amestecati jumatate din cantitatea de zahar cu laptele si desfaceti drojdia in lapte. Lasati-o sa se trezeasca pana incepe sa faca spuma.
Restul de zahar amestecati-l impreuna cu faina si sarea. Incorporati incet laptele cu drojdie in faina, adaugati apoi ouale, uleiul, coaja de portocala si anasonul si framantati bine aluatul, pana nu se mai lipeste de peretii vasului.
Lasati-l la crescut pentru o ora si jumatate, acoperit, intr-un loc caldut.

Scoateti apoi aluatul, framantati-l usor si taiati 10-12 bucati cat mai egale de aluat.

 Fiecare bucata de aluat o intindeti usor pe o suprafata pudrata cu faina. Incercati sa obtineti o forma ovala si faceti 4 crestaturi pe margine si inca doua in mijloc. Largiti aceste gauri. (ideal ar fi ca prin coacere sa se mentina aceste gauri, dar aluatul meu a crescut mult mai mult)

Puneti bucatile astfel pregatite intr-o tava tapetata cu hartie de copt, acoperiti-le si mai lasati-le la crescut inca o ora.

Coaceti-le in cuptorul incins la 180 de grade pentru 15-20 de minute.

Se servesc pudrate cu zahar, alaturi de unt si miere. Nu se taie, ci se rup cu mana! 🙂