0
11 In Uncategorized

Femeia in alb – Wilkie Collins

E momentul sa marturisesc: habar nu aveam cine e Wilkie Collins!!!

Sincer, nici macar nu stiam sigur daca e barbat sau femeie. Dar in toate topurile si listele de carti ce trebuie musai citite, aparea invariabil cu Femeia in alb. Asadar, gasind cartea la anticariat cu doar 2 lei (locul de unde cumpar eu carti asa ieftine e secret! :))) mi-am zis ca a venit momentul sa vad despre ce e totusi vorba.

Am descoperit un clasic. Ba mai mult – un clasic victorian cu multe idei moderne.
Wilkie Collins (ulterior am citit si eu) a scris 30 de romane (!!!), peste 50 de nuvele si 15 piese de teatru. A fost prieten foarte bun cu Charles Dickens, dar in acele vremuri era mai popular si mult mai bine platit decat amicul sau.

Se pare ca dupa moartea lor, celebritatea lui Collins a scazut, in timp ce Dickens a devenit „the one and only” 🙂

Pe langa Femeia in alb, Moonstone este un alt roman celebru scris de Wilkie Collins. Detaliul picant legat de acest roman este faptul ca Wilkie Collins nu isi prea aminteste cum l-a scris!

Suferind de o forma de artrita, Collins era dependent de opiu si a scris romanul mai mult drogat decat treaz.

Romanul il puteti achizitiona de aici: Femeia in alb, Wilkie Collins

Mister si suspans

Femeia in alb este un roman deschizator de drumuri – un roman plin de mister si de suspans. Actiunea este foarte intortocheata, cu numeroase rasturnari de situatie.
Este prezentata din punctul de vedere a mai multor naratori, ale caror marturii ajuta la construirea cazului si ajuta la dezlegarea enigmei.

Laura Fairlie este nevoita sa se casatoreasca cu sir Percival Glyde, impotriva vointe sale, fiind indragostita de tanarul profesor de desen Walter Hartright. Domnisoara Halcombe, sora Laurei, nu o paraseste pe aceasta si incearca sa o ajute sa indure chinurile unei casnicii nefericite. Contele Fosco, casatorit cu matusa dezmostenita a fetelor, pare a fi dresorul tuturor personajelor.

Aparitia femeii in alb, leita Laura, proaspat evadata de la casa de nebuni, umbland ca o fantoma prin cimitire si repetand ca e detinatoarea unui secret ce il poate distruge pe sir Percival, adanceste suspansul.

Averea Laurei, masinatile avocatilor, prevederile contractului de casatorie si alte prevederi testamentare o transforma pe tanara femeie intr-un trofeu vanat cu infrigurare.

Wilkie Collins a creat „singura eroina cu mustata din literatura engleza”

Rolul femeii si feminitatea in general sunt subiecte tratate cu deosebita atentie de Collins.

Domnisoara Halcombe este probabil „singura eroina cu mustata din literatura engleza” (Symons, 59), fiind prototipul femeii puternice, care nu are nevoie de barbati, inteligenta si nostima.
Desi este si ea victima unor trasaturi de supunere tipic victoriene, domnisoara Halcombe este cu siguranta una dintre cele mai feministe personaje create de scriitori clasici.

Laura nu este nici ea in totalitate o victima a conceptelor victoriene, desi ea se dovedeste mai supusa si mai sensibila.

Sensibilitatea Laurei trebuie analizata impreuna cu cea a unchiului ei ipohondru, Fairlie.
Descrierea acestuia ca fiind excesiv de efeminat (de la infatisare, la presupusa si ridicola boala de nervi) este o sursa de nesfarsite ironii pentru Collins.

***

Femeia in alb a fost un roman extrem de popular la data aparitiei sale. Titlul romanului a devenit un adevarat brand – au aparut haine cu acest nume, parfumuri, pantofi etc.

Romanul, chiar daca citit azi, uimeste prin gandirea curajoasa asupra locului si rolului femeii si de asemenea se remarca printr-o constructie foarte atenta a cazului, a felului in care ni se ofera indicii si a modului in care suntem condusi spre dezlegarea misterului.

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Anonymous
  18/01/2009 at 13:25

  vrem si noi sa stim de unde cumperi tu carti bune si ieftine…hai dak tot ai inceput…continua:D

 • Reply
  ama
  21/01/2009 at 07:28

  @Anonimule – de pe gardul Postei mari din Petrosani 😀

 • Reply
  Anonymous
  25/01/2009 at 12:19

  merci..pacat ca nu`s din petrosani 😀

 • Reply
  Anonymous
  17/03/2009 at 13:01

  cartea este foarte interesanta, am citi’o acum cativa ani dar si acum ma fascineza, se merita pe deplin citita

 • Reply
  Anonymous
  17/03/2009 at 13:01

  cartea este foarte interesanta, am citi’o acum cativa ani dar si acum ma fascineza, se merita pe deplin citita

 • Reply
  Anonymous
  17/03/2009 at 13:02

  cartea este foarte interesanta, am citi’o acum cativa ani dar si acum ma fascineza, se merita pe deplin citita

 • Reply
  Magdalena Nicoleta Marin
  24/04/2009 at 08:52

  Bunica mea, fosta invatatoare ini povestea printre alte carti citite de ea si de aceasta.Am gasit-o in casa ei dupa decesul ei si am reusit sa o citesc cu greu.Am inceput in 2007 inante de a naste primul copil si am reluat-o si am terminat-o in aprilie 2009.Este o carte care te tine cu sufletul la gura chiar daca are 624 de pagini.Mi-a adus aminte de placerea de a citi pe care mi-a insuflat-o bunica mea cu multi ani in urma,acum fiind casatorita cu un copil de 2 ani si unul in pantece nu prea mai am rabdare sa citesc si nici timp.E un roman pe cinste.

 • Reply
  Anonymous
  24/06/2009 at 13:36

  daaaa…….are dreptate…se gasesc carti bune si ieftine in petrosani:),norocul nostru

 • Reply
  CinefilMania Blog
  13/08/2009 at 10:20

  Am luat-o azi de la biblioteca pentru ca mama mi-a recomandat-o, ea citind-o in tinerte. O va reciti si ea…

 • Reply
  Diana
  24/12/2010 at 15:29

  Un roman cu adevarat superb. L-am citit cu 4 luni in urma, si m-a frapat, imi va ramine in memorie pentru totdeauna, ma gandeam chiar sa-l iau de la biblioteca si sa-l recitesc. Marian Halcombe reprezinta prototipul femeii puternic, dar in acelasi timp, e feminina si atit de interesanta ca personaj.

 • Reply
  Ioana.
  30/08/2011 at 17:56

  Habar nu am cand e scrisa aceatsa postare ( ca sa stiu daca intereseaza pe cineva sau nu :)) ), dar totusi voi lasa un comentariu.
  O colega de a mamei mele mi-a dat cartea, avertizandu-ma ca la inceput este plictisitoare, dar dupa este interesanta.
  Nu stiu sigur daca am ajuns la partea interesanta, dar incepe sa ma fascineze. Curioasa din fire, am cautat pe net ceva detalii, iar eu " ador " detaliile de pe blog in legatura cu aceste carti pentru ca nimeni nu e nevoit sa minta ca i-a placut cartea, asa cum fac cei de pe site-urile oficiale :))) .
  Cartea da detalii de la inceput despre ce va urma.
  Sper sa raman cu o impresie buna.

 • Leave a Reply