Acesta este una din cele mai sigure si sanatoase metode de a economisi in bucatarie: sa gatesc cu diferite tipuri de boabe. Si cand ma zic boabe, ma refer la leguminoase si cereale, cam ceea ce vedeti si pe lista aceasta de aici.

Fasolea este de baza, cu diferite soiuri si culori. In ultimii ani am descoperit cu mare incantare nautul, mazarea galbena si meiul (de care v-am tot povestit pe blog). De fapt, am mereu provizii in camara din aceasta categorie bogata de boabe si seminte de diferite soiuri (floarea soarelui, dovleac, in, susan etc). Au termen de valabilitate generos, deci pot sa le cumpar in cantitati mai mari si sa le am mereu in casa.

Avantajul acestor produse este ca, pe langa costul scazut, sunt si foarte sanatoase. Au un aport ridicat de proteine, antioxidanti si au o multime de vitamine si minerale. Adica ar trebui sa fie nelipsite din orice dieta echilibrata. Iar daca va invatati sa consumati cat mai multe tipuri, cu atat mai bine!

Iata cateva idei pentru a le pune in valoare:

1. Supe si ciorbe
Nu cred ca e nevoie sa va spun de clasica supa de fasole. Dar supa crema de mazare galbena este deosebit de fina si de delicioasa. Meiul, lintea, nautul le puteti folosi pentru a ingrosa unele ciorbe de legume sau de carne, inlocuind uneori taiteii.

 

 

2. Pateuri 
De ce sa aruncati banii pe tot soiul de creme tartinabile scumpe si cu ingrediente indoielnice? Pregatiti acasa pateuri super sanatoase de naut (hummus), fasole, mei, linte. In combinatii cu diferite legume, in sandwichuri sau ca atare, sunt o solutie extrem de simpla, economica si plina de vitamine.

3. Reinterpreteaza iahnia   

Nu e nevoie sa respecti reteta traditionala de iahnie (decat daca doresti! ;)), ci poti improviza variante usoare, cu legume, astfel incat, cu doua cani de fasole sa hranesti intreaga familie. De asemenea, sunt variante de mancaruri grozave cu linte sau cu naut, care sunt la fel de spornice si accesibile ca pret.

 

4. Adauga-le in salate

Asta este favorita mea, recunosc. Marturisesc ca nu prea sunt fan salate formate doar din verdeturi, iar aportul adus de aceste boabe in salate mi se pare grozav. Salatele cu fasole sunt deja traditionale la noi acasa, de curand am inceput sa le apreciem si pe cele cu naut, dar cel mai mult imi place salata de legume coapte pe gratar cu mei!

 

5. Serviti-le la micul dejun
Fie ca le folositi sub forma de pateu sau ca atare, boabele, prin aportul lor nutritiv ridicat, pot fi fix ceea ce aveti nevoie sa incepeti ziua in forta. Puteti face fasole in sos tomat pentru bruschete sau sa o serviti cu oua ochiuri, intr-un veritabil english breakfast.

 

Sfat: fierbeti mai multe boabe deodata si pastrati excesul fie la frigider (pentru o perioada mai scurta), fie la congelator in pungute potrivite portiilor din familia voastra. Astfel incat, cand doriti sa le gatiti, doar le adaugati la mancare, fara sa mai pierdeti timp pretios cu fiertul.