Acesta este una din cele mai sigure si sanatoase metode de a economisi in bucatarie: sa gatesc cu diferite tipuri de boabe. Si cand ma zic boabe, ma refer la leguminoase si cereale, cam ceea ce vedeti si pe lista aceasta de aici.

Fasolea este de baza, cu diferite soiuri si culori. In ultimii ani am descoperit cu mare incantare nautul, mazarea galbena si meiul (de care v-am tot povestit pe blog). De fapt, am mereu provizii in camara din aceasta categorie bogata de boabe si seminte de diferite soiuri (floarea soarelui, dovleac, in, susan etc). Au termen de valabilitate generos, deci pot sa le cumpar in cantitati mai mari si sa le am mereu in casa.

Avantajul acestor produse este ca, pe langa costul scazut, sunt si foarte sanatoase. Au un aport ridicat de proteine, antioxidanti si au o multime de vitamine si minerale. Adica ar trebui sa fie nelipsite din orice dieta echilibrata. Iar daca va invatati sa consumati cat mai multe tipuri, cu atat mai bine!

Iata cateva idei pentru a le pune in valoare:

1. Supe si ciorbe
Nu cred ca e nevoie sa va spun de clasica supa de fasole. Dar supa crema de mazare galbena este deosebit de fina si de delicioasa. Meiul, lintea, nautul le puteti folosi pentru a ingrosa unele ciorbe de legume sau de carne, inlocuind uneori taiteii.

 

 

2. Pateuri 
De ce sa aruncati banii pe tot soiul de creme tartinabile scumpe si cu ingrediente indoielnice? Pregatiti acasa pateuri super sanatoase de naut (hummus), fasole, mei, linte. In combinatii cu diferite legume, in sandwichuri sau ca atare, sunt o solutie extrem de simpla, economica si plina de vitamine.

3. Reinterpreteaza iahnia   

Nu e nevoie sa respecti reteta traditionala de iahnie (decat daca doresti! ;)), ci poti improviza variante usoare, cu legume, astfel incat, cu doua cani de fasole sa hranesti intreaga familie. De asemenea, sunt variante de mancaruri grozave cu linte sau cu naut, care sunt la fel de spornice si accesibile ca pret.

 

4. Adauga-le in salate

Asta este favorita mea, recunosc. Marturisesc ca nu prea sunt fan salate formate doar din verdeturi, iar aportul adus de aceste boabe in salate mi se pare grozav. Salatele cu fasole sunt deja traditionale la noi acasa, de curand am inceput sa le apreciem si pe cele cu naut, dar cel mai mult imi place salata de legume coapte pe gratar cu mei!

 

5. Serviti-le la micul dejun
Fie ca le folositi sub forma de pateu sau ca atare, boabele, prin aportul lor nutritiv ridicat, pot fi fix ceea ce aveti nevoie sa incepeti ziua in forta. Puteti face fasole in sos tomat pentru bruschete sau sa o serviti cu oua ochiuri, intr-un veritabil english breakfast.

 

Sfat: fierbeti mai multe boabe deodata si pastrati excesul fie la frigider (pentru o perioada mai scurta), fie la congelator in pungute potrivite portiilor din familia voastra. Astfel incat, cand doriti sa le gatiti, doar le adaugati la mancare, fara sa mai pierdeti timp pretios cu fiertul.

 

 


2 Comments

Elena · 29/03/2017 la 06:18

Minunate idei!Stiu ca nu se poate ,dar as fi curioasa sa te vad,imi starnesti interesul cu fiecare postare .
Esti minunata ca,mama,gospodina ,si ca om ce il ghicesc din cele ce scrii.
Cred ca esti un Om ADEVARAT.
Sunt o persoana in varsta,multe din cele ce le scrii imi sunt cunoascute,dar ma uimeste ca o persoana tanara care priveste viata cu atata seriozitate si daruire pentru cei din jur.
Felicitari!!

    Ama Nicolae · 29/03/2017 la 19:32

    Multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase. M-ati emotionat cu acest comentariu 🙂 Multa sanatate va doresc si toate cele bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Retete

Inghetata cu ulei de masline si cimbru

Aceasta inghetata a primit un nume special la noi acasa. Dupa ce Natalia a gustat-o pentru prima oara, a zis incantata: „Mami, asta e cea mai buna inghetata pe care ai facut-o! Are gust de…are Citește mai mult…

Retete

Smoothie cu pudra de orz

  Dupa cum bine ma stiti, sunt mare iubitoare de smoothie-uri, atat pentru textura lor cremoasa, cat si pentru marea alitate de a-mi permite sa strecor in ele tot felul de alimente sanatoase care altfel Citește mai mult…

Retete

Budinca de ciocolata

Ingrediente 100 gr unt 250 gr faina 100 gr zahar 50 gr cacao 1 lingurita praf de copt 3 oua 150 ml lapte Pentru sos 300 ml apa clocotita 100 gr zahar 25 gr cacao Citește mai mult…