0
8 In Uncategorized

Burta gravidei


De la inceputul sarcinii am avut o obsesie: burta!

Cumva, nu stiu cum, s-a format in mintea mea ideea ca marimea burtii asigura sanatatea bebelului ascuns inauntru. Asta este, unele sinapse sunt primitive!
Si dai si masoara, fotografiaza si compara, urmareste de aproape cresterea. Am pozat burta in fiecare saptamana, urmarind cu rigurozitate cresterea si nu eram nicicum multumita. Burta mea nu era mare si gata!

Veneau la noi oameni care ma priveau sceptici si imi ziceau: Dar nici nu se vede ca esti gravida! Cat ziceai ca ai? 6 luni???!!!!

Apoi am mers la un magazin cu hainute de gravide sa-mi iau si eu o pereche de blugi care sa nu sugrume burta, dar nici sa nu fie cu talie joasa si sa ma lase cu salele goale prin gerurile astea. Si vanzatoarea, femeie cu ochi format pentru gravide, ma serveste indiferenta si la final cand sa platesc ma intreaba daca sunt gravida.
Oh! Maresc ochii si incerc sa nu clipesc sa nu izbucnesc in plans.

Da, luna a 6-a…reusesc eu sa bolborosesc.
Oh, Doamne! Dar nu se vede deloc. Eu am crezut ca nici nu sunteti gravida!

Apoi ma intalnesc cu alte gravide. Vad una cu burta mare, frumoasa si rotunda. Se vedea de la o posta ca este gravida. Am crezut ca pic jos cand am aflat ca este „mai mica” cu o luna decat mine.

Obsesia s-a mai estompat usor datorita ecografelor si faptului ca am dovada ca fata creste bine, e mare si durdulie. Deci nu am nici un motiv sa consider ca burta mea, atat de greu identificabila de altii, ar avea vreo legatura directa cu dezvoltarea ei.

Si apoi, masurandu-ma si ajungand deja la 110 cm circumferinta burtii (la 7 luni jumate), la 1.57 inaltime, ma intreb cata sa fie burta sa o observe lumea? Zau asa!

Cu gravidele esti pe teren minat si trebuie sa ai grija ce le spui. Nici ca nu i se vede burta ( nu stii ce spaime ii declansezi), dar nici sa te minunezi de cat este de mare nu este benefic. Cel mai bine este sa te marginesti la a-i spune ca arata bine si sa nu faci judecati de valoare despre circumferinte.

*poza de mai sus prezinta burtica autoarei la 10, 20 si respectiv 29 de saptamani de sarcina.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Jen
  04/02/2011 at 12:24

  Eu cred ca oamenii aia ar trebui sa se caute de ochelari 😛 Se vede destul de clar la 20 de saptamani…

 • Reply
  DiAnais
  04/02/2011 at 15:27

  Haha…ce haioasa esti! 🙂 Colega mea nu a mai iesit din casa in ultima luna de sarcina ca i s-a parut ca are burta prea mare…si pana atunci se tot chinuia sa intre in blugii vechi…si ii era ciuda iar tu te plangi ca nu-i destula! :))
  Ai vazut emisiunea aia "I didn't know I was pregnant"? Este duminica noaptea pe Travel…ia sa vezi acolo. 😛
  pup :*

 • Reply
  ama
  05/02/2011 at 11:13

  @Jen – tu erai omul de care aveam nevoie in preajma sa-mi raspunda la intrebarea "mi-a mai crescut burta?" :))

  @DiAnais – stii cum e, niciodata nu esti multumit cu ce ai :)) nu am vazut emisiunea, dar am auzit de ea cat sa ma crucesc :))

 • Reply
  lenebarbie
  20/03/2011 at 15:02

  doamne, mie mi se par asa de frumoase burtile de gravide… sa o stapanesti sanatoasa, cat mai ai de dus din ea 🙂

 • Reply
  ama
  21/03/2011 at 06:20

  @Lenebarbie – multumesc 🙂 de acum foarte putin, mai putin de doua saptamani 😀

 • Reply
  Oana D
  17/07/2011 at 06:25

  Eu o parte din sarcina am avut burta prea mica, pana la 5 1/2 luni, urmatoare parte era brusc prea mare!
  fetita mea a fost maricica 3,800kg si eu, ca si tine, sunt destul de mica, am 1,60m, ajunsesem la sfarsit cu o burta mare si tuguiata de se mira lumea de mine. m-au intrebat mai multi daca am gemeni 🙁

 • Reply
  ama
  18/07/2011 at 04:54

  @Oana D si Natalia s-a nascut tot la 3800 si tot burta tuguiata am avut-o, de toti ziceau (dupa vorba babeasca) ca e baietel :)) oricum nu asta conteaza 🙂

 • Reply
  Anonymous
  05/03/2012 at 17:48

  eu la 16 saptamani am burtica cum este i prima poza, si asta seara cand ma mai balonez, dimineata abia se vede. Si m-am ingrasat si 5 kg.
  asa ca fetelor linistite, nu exista nici prea mare nici prea mica. imposrtant e sa avem o sarcina usoara daca se poate si un copil sanatos(copii
  )

 • Leave a Reply