agenda

De ceva timp am inceput sa imi trec listele tinute pe calculator sau aplicatii, pe foaie. Motivele au fost diverse: momentele de stres cand apareau probleme (de la pana de curent la erori date de aplicatii), renuntarea la smartphone (citeste aici de ce) si descoperirea treptata a bucuriei de a scrie de mana.
Iar acest ultim motiv a ajuns sa cantareasca cel mai mult pentru ca el mi-a adus si cea mai multa satisfactie. Si am sa va insir cateva din motivele mele in cele ce urmeaza, insotindu-le cu poze din agenda mea.

 

1. Senzatia tactila

Imi place tare mult sa simt in mana agenda, sa ii mangai copertile si sa ii rasfoiesc paginile. Desi o aplicatie are o multime de optiuni, nimic nu poate reda aceasta senzatie.
Imi plac paginile goale, cele pline de promisiuni. Imi place paginile scrise, pentru tot ceea ce spun: amintiri, planuri, motivatie.
Imi plac uneltele de scris si imi place sa imi simt din noi functionali muschii folositi la scris.
Si – nu in ultimul rand – imi place sa ma asez la masa, cu agenda in fata, sa stau putin linistita si sa gandesc in tihna.

agenda-1

 

2. Scrisul, coloratul, structurarea

Imi place sa construiesc pe pagini, sa imi ajut memoria vizuala cu harti colorate ale gandului. Imi place sa imi structurez informatia si sa o colorez.
In plus, pe langa avantajele pentru memorie, ma relaxeaza incredibil sa colorez si sa desenez aiurea pe foile agendei, mai ales cand simt nevoia sa imi limpezesc mintea.
Probabil de aceea m-am indragostit de indata de agenda gasita pe liveincolors.ro, pentru ca uneste doua din calitatile mele preferate la o agenda: loc pentru liste si pagini de colorat.
(Va recomand cu caldura creioanele acestea – sunt cele mai bune cu care am colorat vreodata!)

 

img_9770

 

3. Gandesc mai limpede
Si oamenii de stiinta sunt de acord cu asta, dar eu sunt aici sa va spun din proprie experienta ca nimic nu se compara cu scrisul de mana. Lipsa distragerilor, activarea anumitor zone de creier si ragazul de gandire, pot da rezultate extraordinare.
Si indiferent in ce domeniu lucrati, va garantez ca cele mai bune rezultate le veti avea cu foaie si cu hartia in mana.

 

trebuie

4. Planific pentru ca am nevoie

Multa lume pune egal intre a planui ceva (orice!) si rigiditate. Eu cred ca acesta este doar un mit. Organizarea si planificarea nu neaga creativitatea si inventivitatea – dimpotriva!
Citind deseori despre vietile marilor scriitori, creatori prin excelenta, am observat la toti un punct comun: disciplina in programul zilnic, o rutina stricta pentru…creatie. Majoritatea nu cred ca inspiratia vine doar celor alesi, in momente aleatorii, ci este ceva obtinut prin munca, dedicare si rigurozitate.
Deci creativitatea este mai apropiata de disciplina necesara respectarii unui plan, decat de imprevizibilitate.

Eu simt nevoia de a-mi asterne pe foaie obiectivele si planurile pentru a sti ce am de facut. Petrec timp in mod activ – analizez, citesc – pentru a-mi eficientiza rutina zilnica. Lucrand de acasa, cu doi copii mici, e nevoie de multa disciplina si flexibilitate.

 

5. A avea un plan, nu inseamna a bifa tot

Acest astect ii sperie cel mai mult pe oameni. Cel mai adesea aud: „Nu reusesc sa bifez tot de pe lista”, urmat imediat de „asta ma frustreaza, ma demotiveaza, nu mai tin in viata mea o lista!” Sau sunt intrebata: „Tu cum bifezi totul de pe lista?” Ei bine, iata secretul: nu bifez tot. 

Cred ca trebuie sa ne schimbam mentalitatea. A face o lista nu este egal cu a bifa tot.
Mereu vom mai avea lucruri de facut! Obisnuiti-va cu gandul asta. Nu incepeti ziua cu gandul ca „azi bifez tot”, ci cu gandul ca „azi fac tot ce imi sta in putinta pentru a fi productiv si eficient!”

Imi amintesc cu drag cum, in facultate, aveam pus citatul acesta pe peretele de langa pat:

citat-emerson

Veti descoperi ca aparenta rigiditate a listelor este un mit, iar ele va pot deveni de fapt unelte de relaxare si de flexibilitate: avand in fata un plan, veti stii mereu ce aveti de facut, cum sa corectati greseli si – cel mai important – sa goliti din minte aceste griji si sa le lasati pe foaie.

 

6. Agenda nu este doar pentru viata profesionala

Cautati sa va dezvoltati doar profesional? Ma indoiesc. Iar daca o faceti, va incurajez sa va reganditi prioritatile si sa intelegeti ca nu puteti creste la nesfarsit intr-o singura directie. Este nevoie de echilibru pentru o dezvoltare armonioasa. Ingrijiti-va de sanatate, de suflet si de intelect.
Eu imi structurez agenda dupa acesti patru piloni si am obiective pentru fiecare. Din nou va repet, nu le bifez pe toate, dar sunt acolo, scrise, colorate, sunt modul meu de a ma determina sa incerc. Unele imi vin firesc, pentru altele trebuie sa muncesc.

Vazusem deseori gluma aceasta:

 

planifica-distractia

Este nostim. Dar real. Iar acesta este un alt mit: distractia/relaxarea trebuie sa se petreaca doar spontan.
Adevarul este altul, iar realitatea este putin mai trista decat sarcasmul citatului. Adevarul este ca irosim timpul liber din lipsa unui plan.
Recunoasteti cu sinceritate cate seri libere le-ati irosit navigand in gol pe internet (sa nu zic Facebook) sau invartindu-va in casa, spaland o farfurie si impaturind o bluza, dandu-va senzatia ca sunteti ocupati?
Va recunoastesti? Ca eu da.
Acum priviti acelasi scenariu cu un plan. Planuiti un nou obicei de familie: marti seara jucam un joc de societate/iesim la pizza/la un film etc.
Avand planul facut (un plan pentru distractie, da?), ajungeti acasa de la lucru si nu mai irositi timp pretios stand tolaniti pe canapea cu telefonul in mana (ati sesizat cat de fals-relaxanta e aceasta activitate?!), ci spalati in 5 minute vasele (sunteti eficienti pentru ca aveti o motivatie buna) si va urmati planul hotarat.

 

img_9773
Obiceiurile lunii – fiecare zi are o culoare si colorez ce am reusit sa respect (de ex. sa dorm 8 ore, sa nu rontai intre mese, sa mananc fructe etc)

Bonus! Am mai observat o schimbare, de aceasta data in ceea ce priveste copiii. In trecut, cand incercam sa imi verific vreo lista (pe laptop, telefon), atrageam de indata atentia copiilor. Acum imi fac listele (si colorez) in timp ce stau cu copiii, stam impreuna la masa, mai povestim, coloreaza si ei foile lor, este o schimbare radicala de atmosfera fata de perioada cand foloseam electronice.