0
0

De ce NU se da apa bebelusilor

Se apropie vara, vin temperaturi caniculare si foarte multi parinti cred (sau sunt sfatuiti) ca trebuie sa le dea copiilor apa, sa previna deshidratarea.

Ei bine, eu stiam regula generala cu apa care nu este necesara copiilor pana la 6 luni. Dar nu m-am intrebat niciodata de ce nu se da apa. Sau ce se intampla daca se da apa.

Pana cand, zilele trecute, am vazut un articol cu un cuplu acuzat ca si-au ucis bebelusul de 10 saptamani, diluand laptele cu apa. Primul meu gand a fost ca bebelusul a murit de infometare, nefiind hranit suficient. Dar nu mica mi-a fost surpriza sa descopar ca exista intoxicatie cu apa.
Adica sa iti otravesti copilul cu apa chioara.

Ajunge sa dati un search pe Google, nu e greu: intoxicatia cu apa, desi rara, poate avea efecte foarte grave si poate fi chiar fatala.

  • Gasiti aici un articol in romana, unde enumera ca fiind grupe de risc bebelusii, atletii si anumite diete care cer un consum ridicat de apa. 
  • Explicatii si posibile grupe de risc (pe primul lorc fiind din nou bebelusii) gasiti si pe wikipedia – aici
  • Un site mai mainstream, What to expect, atrage atentia atat asupra pericolului de a da apa, dar si suc (aviz parintilor care primesc de la doctor schema de diversificate cu „suculet”) – gasiti articolul aici
  • Iar aici, pe site-ul unui spital, veti gasi din nou argumentele medicale impotriva consumului de apa. Aici, pediatrul recomanda ca apa sa fie oferita in cazul suspiciunii de deshidratare DOAR dupa ce copilul a mancat (lapte matern sau lapte praf!) si sa nu depaseasca 50-80 ml/masa. Deci in nici un caz nu se da apa preventiv si in nici un caz nu se dilueaza laptele. Citi articolul aici

Am gasit aceste articole fara mari eforturi, la o cautare simpla pe Google.
Informatia exista dar, de multe ori, nici nu stim ca trebuie sa o cautam. Nici nu realizam ca un lucru atat de banal, precum apa, poate fi atat de periculos.
Va marturisesc ca – daca nu vedeam din intamplare cazul bebelusului omorat cu apa – nici nu ma gandeam sa insist cu acest sfat. Asa ca, daca considerati ca linkurile de mai sus sunt suficient de pertinente, data viitoare cand auziti si voi pe cineva ca vrea sa dea apa bebelusului sa nu ii fie sete (sau mai stiu ce alte motive!), povestiti-le si despre posibilele pericole. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply