Nu imi place deloc (dar deloc!) etapa asta de trecere de la hainele de iarna la hainele de primavara-vara, am impresia ca peste tot am gramezi de haine: haine de iarna curate, care trebuie depozitate sau pe care am decis sa le donez (si daca sunt de donat, se impart in mai multe categorii, in functie de destinatia lor), haine de primavara/vara scoase de la pastrare si puse la spalat s.a.m.d. Din fericire, am inceput sa am un sistem, si reusesc sa razbesc si sa ma asigur ca toata lumea are in dulap, curate si la indemana, haine potrivite temperaturii de afara.

Iata pasii facuti de mine:

1. Nu imi propun sa fac totul intr-o singura zi
Hainele care nu sunt de sezon le tin in cutii si scot cate o cutie – hainele de primavara/vara le pun la spalat si cele de iarna le bag in cutia golita, care isi reia imediat functia de depozitare.
Daca imi propun sa rezolv totul intr-o singura sesiune, aglomerez inutil cosul de rufe si risc sa nu mai am timp sa termin si sa bag totul la loc in dulap. Asa imi ofer timp sa sortez cu mintea limpede si fara graba si sa renunt la ceea ce nu ne mai este necesar.

2. Grupez
Atat cand depozitez, cat si in dulap, incerc sa depozitez obiectele similare impreuna. Pe langa faptul ca stiu unde sunt toate, am o privire de ansamblu si stiu ce imi prisoseste si ce ar mai trebui cumparat. 

3. Spatiul de depozitare
Pentru mine e foarte important sa am in dulap doar hainele pe care le folosim. Deci tot ce nu e de sezon trebuie sa fie pus in alta parte. Eu una prefer optiunea cutiilor de carton: imi place faptul ca le pot pune una peste alta sau sa le pun in anumite spatii „moarte”. De exemplu, patul nostru are o foarte ciudata imparteala si spatiul de sub el este compartimentat. Deci am cautat cutii de mica inaltime si care sa se potriveasca la dimensiune (cutii de carton gasiti si aici). Am si cateva pungi de vidat, dar acelea sunt strict pentru economie de spatiu.
Important: la cutiile de carton asigurati-va ca aveti si cateva accesorii de organizare (produse pe care le gasiti la sectiunea de birotica. precum aici): banda adeziva, cutter, post-it-uri si markere pentru a scrie exact ce aveti in cutii! Aspectul acesta este foarte important.
Truc: si daca tot suntem la capitolul depozitare, puneti in cutiile cu haine si cateva bucati de creta. Acestea vor absorbi eventuala umezeala si va vor proteja hainele in lunile in care nu le purtati.

4. Curatenie
Profitati de acest moment pentru a va spala si improspata dulapurile, sifonierele si sertarele. Spalati-le bine si lasati-le sa se aeriseasca. Daca folositi, puneti hartie proaspata (poate chiar parfumata). 
Aruncati o privire si la umerase si aruncati umerasele uzate, care risca sa va agate hainele sau cele pe care hainele nu stau bine. 

5. Eticheteaza hainele
Acum este un moment important pentru a urmari ce purtati cu adevarat si ce nu. La final de sezon, hainele pe care nu le-ati purtat, ar trebui donate sau vandute.
Aici aveti doua metode:
*una ar fi metoda umeraselor: puneti umerasele cu deschiderea spre exterior si cand purtati haina respectiva, puneti-le la loc invers. La final de sezon, trebuie sa luati o decizie cu privire la hainele de pe umerasele care nu au fost miscate.
*puteti lega un mic biletel pe umeras si sa il dati jos in cazul in care purtati haina respectiva.