cum sa calcati corect o camasa

 

Va marturisesc din start ca nu imi place sa calc haine. Sau nu imi placea. Ma rog, nu e activitatea mea favorita, dar dupa ce am invatat cate ceva despre calcat, am inceput sa resimt o oarecare satisfactie din a vedea camasile calcate si aliniate pe umerase.

Iata cativa pasi pe care sa ii urmati si voi pentru rezultate cat mai bune si munca mai putina:

1. Dupa ce ati spalat camasile, scuturati-le bine si puneti-le la uscat pe umerase.

2. In scenariul ideal, ar trebui sa le calcati inca de cand sunt umede. Dar cum asta se intampla rar, puteti pulveriza apa pe ele inainte de calcare. Oricum, ceea ce este important este ca pe umeras nu au cute multe si adanci, deci veti munci mai putin la ele.

3. Investiti intr-un fier de calcat bun. Cu cat este mai performant, cu atat veti economisi timp si veti avea rezultate mai bune. Va spun din prorpie experienta: credeam ca orice fier de calcat e la fel, pana am primit cadou unul mai scump si mai bun. Mi-am dat seama cat de tare ma inselam! Acum pe lista de investitii pe viitor am pus si o astfel de statie de calcat.

4. Nu considerati masa de calcat un moft. Nu, nu orice suprafata tare va fi la fel. O masa de calcat este in asa fel conceputa incat prin forma si natura materialelor sa ajute la calcat. Gasiti aici modele speciale care sa va ajute, mai ales pentru camasi.

5. Dupa ce aveti pregatite materialele, incepeti prin a calca manecile de la camasi, pentru ca ele vor atarna oricum pe langa masa de calcat pana terminati restul. Mansetele se calca mereu desfacute! Daca dunga de pe maneca este vizibila de la utilizarea trecuta, pastrati aceasi linie. Daca nu doriti sa aiba dunga, calcati roata maneca, fara a apasa pe margine.

6. Urmeaza gulerul camasii care, la fel ca si mansetele, se calca desfacut, nu indoit.

7. Continuati cu partea camasii pe care sunt nasturii. Daca aveti o masa de calcat mai moale, calcati pe dos. Daca masa de calcat e tare, folositi-va de varful fierului de calcat pentru a trece printre nasturi.
Aveti grija si la nasturi pentru ca cei de proasta calitate risca sa se topeasca sau sa crape de la caldura fierului de calcat.

8. Urmeaza sa mutati pe masa de calcat fiecare parte a camasii, calcand in aceasi directie si insistand pe zonele unde sunt cute. Acolo unde modelul cere, neteziti materialul si respectati dungile.

9. Dupa ce ati calcat si restul camasii, este foarte important sa o puneti pe un umeras sa se raceasca. Nu este o problema daca este inca umeda. Racirea materialului dupa calcare este esentiala pentru aspect si este recomandabil sa nu o imbracati de indata.