0
3 In Uncategorized

Creanga de aur – J.G. Frazer

Creanga de aur este, inainte de toate, o carte clasica, de capatai, pentru oricine vrea sa inceapa sa studieze gandirea magica si bazele mitologiei. Intr-o lucrare de dimensiuni medii, Frazer a reusit sa adune atat notiuni incipiente si fundamentale ale gandirii religioase universale, cat si concretizarea acestor manifestari in rituri si ritualuri.

Dintre cele cinci volume, primul este mai degraba unul teoretic si este menit sa ne familiarizeze cu evolutia gandirii mistice, a magiei si religiei. Desi intalnim numeroase exemple concrete si in acest prim volum, el reprezinta mai degraba cheia modului in care trebuie citita si inteleasa aceasta carte. Pornind de la ideea ca magia a aparut inaintea religiei, Frazer analizeaza implicatiile si valentele sale, metodele in care magia se rasfrangea in mintea omului primitiv.

Recunoasterea falsitatii magiei este pentru Frazer un moment revolutionar, chiar daca este o revolutie ce se propaga cu deosebita greutate. Dar aparitia religiei, sistem superior de valori, nu implica disparitia magiei, iar exemplele ce formeaza aceasta lucrare sunt menite sa demonstreze persistenta gandirii magice primitive la omul modern. Putem spune ca Frazer ne indica linia fina ce este trasata intre dogma bisericeasca si ceea ce se reflecta in constiinta si gandirea colectiva.

Fara a se margini la popoarele europene (desi uneori cade in capcana de a desconsidera alte civilizatii), Frazer identifica asemanari intre ritualuri magice universale, le dezbraca de haina traditionalismelor locale si descopera un singur punct de pornire. Ceea ce este interesant de analizat este faptul ca, desi rationamentele ce stau la baza acestor obiceiuri apartin de cele mai multe ori gandirii primitive, ele reusesc sa persiste si sa nu isi piarda din forta.

Printre cele mai graitoare exemple sunt cele ce tin de sarbatorile de primavara, de reinoire a vegetatiei. In lumea agrara universala, acest interval, datorita importantei ce o reprezinta pentru intregul an, este foarte incarcat din punct de vedere mistic. Iar mitul de decadere si de inviere a vegetatiei este intalnit de la cel al lui Demeter si Persefona, la mitul identic sirian al Afroditei (Astarte) si a lui Adonis, la mitul frigian al Cibelei si al lui Attis, precum si la mitul lui Isis si al lui Osiris.

Creanga de aur este o lucrare ce trebuie citita de oricine care doreste o viziune de ansamblu asupra dezvoltarii si evolutiei gandirii mitologice universale. Desi uneori pare lipsit de diplomatie in afirmatii si concluzii, Frazer are meritul de a fi reunit intr-o singura lucrare, aspecte ale diferitelor tipuri de sincretisme religioase si magice ce stau la baza dezvoltarii culturale a societatii omenesti.

* recenzie aparuta si pe bookblog

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  tonymichael2046
  27/09/2007 at 18:59

  this ‘golden bough’ via triad Virgil’s ‘ – Frazer’s – Sadoveanu’s …

 • Reply
  ama
  28/09/2007 at 06:57

  sa nu-l punem alaturi pe Frazer de Sadoveanu 🙁

 • Reply
  tonymichael2046
  28/09/2007 at 12:30

  are Frazer flaws-urile lui ca si Sadoveanu …
  yet, eu merg pe ‘the latter … 🙂

 • Leave a Reply