0
0 In Retete

Cozonac pufos (rusesc)

Am descoperit aceasta reteta pe blogul Laurei Adamache (puteti vedea si voi reteta aici) si desi nu cred ca am mai facut vreodata un cozonac, m-am incumetat si ambitionat sa il fac pe acesta.
Si tare ma bucur ca l-am incercat si acum stiu ca am si eu o reteta la care sa apelez de sarbatori! Desi cred ca sunt singura care se apuca la sfarsit de iunie, pe canicula, de copt cozonaci.

Am respectat in mare reteta data de Laura.


Ingrediente

600 gr de faina
1 pliculet de drojdie uscata
250 ml lapte
90 gr zahar
90 gr unt topit
2 oua mari
1 lingurita de esenta naturala de portocale
1/4 lgt de sare
50 gr unt + 60 gr zahar + 1 lingurita de scortisoara (pentru umplutura)
1 galbenus + 2 linguri de lapte (pentru uns)

Mai intai am pregatit maiaua astfel: am pus drojdia cu putin zahar in 200 de grame de faina si am amestecat cu o lingura de lemn cu laptele caldut.


Am acoperit si am lasat acolo timp de o ora.
Arata asa:

Am adaugat apoi, in aceasta ordine: ouale, untul, zaharul, faina, esenta de portocale si sarea.
Am amestecat la inceput cu lingura de lemn si apoi am framantat cu mana, pana am avut un aluat elastic, care nu se mai lipea de peretii vasului sau de maini.
*a fost nevoie sa mai adaug 2 linguri de faina si sa imi ung de cateva ori mainile cu putin ulei.

Am acoperit aluatul si l-am mai lasat o ora la crescut.
Dupa aceasta ora, arata asa:



L-am scos pe o suprafata pudrata cu faina si l-am intins.

L-am uns cu umplutura (unt, zahar si scortisoara) si l-am rulat.
Am taiat capetele – care devin mai apoi „trandafirii” si l-am impletit.



L-am pus in tava, am pus in capete si „trandafirii” sau feliutele taiate din capatul ruladei si am acoperit. Am lasat la crescut cam 45-50 de minute, pana arata asa:



L-am uns cu galbenus + lapte si l-am bagat in cuptorul incins.

Cand l-am scos, l-am lasat 15-20 de minute sa se raceasca in tava si abia apoi l-am scos din tava si l-am lasat la racit pe un suport special din sarma.



Asa cum ii spune si numele, este un cozonac extra-pufos si desi pare complicat, este simplu de pregatit 🙂

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply