Doua lucruri trebuie sa am musai in bucatarie: cafea si condimente.
Cafeaua ca sa prind putina viteza de dimineata si condimentele, pentru ca datorita lor si cele mai banale ingrediente devin WOW.

Si sa n va imaginati cine stie ce chestii exotice, iesite din comun sau scumpe. Desigur, apreciez ici si colo cate ceva mai special, dar ma descurc perfect cu sare, piper si boia, alaturi de plantele aromatice care imi cresc in gradina: patrunjel, marar, busuioc, rozmarin, cimbru, oregano, menta, dafin si salvie.
Apropo, cred ca se vede pasiunea mea pentru condimente si prin numarul mare de plante aromatice pe care le-am plantat in gradina! 🙂

Pasiunea pentru condimente o am de la mama si de la bunica. Tin minte si acum borcanele si borcanasele cu condimente, chiar si in vremuri in care acestea aproape nici nu existau pe piata. Pe langa boiaua, care e de baza in bucataria ungureasca, am crescut cu mancaruri cu mult chimen, tarhon si ardei iute. Si nu era desert cel fara scortisoara.



Dintre condimentele mai exotice, folosesc des si apreciez foarte mult turmericul si ghimbirul.

Dar hai sa trecem la subiect si sa vorbesc punctual despre cateva din principalele condimente de baza din bucataria mea si felul in care le folosesc.

Pentru legume folosesc de obicei: busuioc, patrunjel, marar, meta, tarhon, rozmarin, cimbru, salvie, piper, chilli, chimen si turmeric.
Pentru carnea de pui folosesc: dafin, busuioc, fenicul si seminte de fenicul, oregano, rozmarin, salvie, cimbru, tarhon, piper, boia, chilli si chimen.
Pentru carnea de vita folosesc: dafin, oregano, rozmarin, piper, chilli, boia, anason.
Pentru carnea de porc, de obicei folosesc: salvie, cimbru, rozmarin, chilli, chimen, seminte de fenicul, seminte de mustar si anason.
Pentru carnea de miel folosesc: dafin, menta, oregano, rozmarin, cimbru, chilli, chimen, seminte de mustar.
La carnea de peste imi placesa folosesc: busuioc, dafin, marar, fenicul, tarhon si piper.
La paine sau chifle mai dau un plus de aroma cu rozmarin, oregano, salvie, cimbru si chimen.
Si nici macar desertul nu duce lipsa de condimente! La prajituri sau diferite dulciuri, am obiceiul sa folosesc: menta, rozmarin, cardamon, scortisoara, nucsoara, cuisoare, anason si vanilie.

Dupa cum vedeti in lista mea,nu am in bucatarie condimente scumpe. Totusi, datorita lor, mancarea este mult mai buna si un ingredient poate fi transformat complet doar prin faptu ca am schimbat condimentul folosit la pregatirea lui.

Nu va fie teama de condimente! Pe langa gustul deosebi, sunt si sanatoase, majoritatea avand proprietati reale pentru o mai buna digestie, scaderea inflamatiilor din corp sau o mai buna sanatate orala.

Care sunt condimentele voastre preferate?